Rally van Whangarei: kennismaking met autosport in Nieuw-Zeeland

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Ook voor petrol heads heeft Nieuw-Zeeland veel te bieden. Kiwi's mogen dan wel niet kunnen vliegen, ze houden er wel van om zich snel te verplaatsen… Of te kijken hoe anderen dat doen. Motorsportfans hoeven zich hier niet te vervelen. Op naar de internationale rally van Whangarei. Mijn hernieuwde kennismaking met autosport in Nieuw-Zeeland.

  Dat autosport leeft in Nieuw-Zeeland merk je al bij aankomst in Nieuw-Zeeland. Vooral als je op vrijdag- of zaterdagavond door Auckland loopt, hoor en zie je de ‘boy racers' met hun getweakte auto's door de straten rijden. In je hostel in Auckland heb je er weinig last van. No worries.

  Veel te zien voor fans van autosport in Nieuw-Zeeland

  Niet dat ik een echte petrol head ben. Dat laat ik meer aan anderen in mijn omgeving over. Ik kan genieten van traditionele autosport, maar mijn passie ligt bij meer baanbrekende autosporten zoals Formule E, race-auto's met elektrische motoren. Ja ja, post maar alvast commentaar als ‘klinken als naaimachientjes' of ‘saai' hieronder. Geen vooruitgang zonder tegenstanders. 🙂

  Maar we hebben het nu over “ouderwetse” of “echte” autosport in Nieuw-Zeeland. En wel over rallyrijden in het bijzonder. Ideaal voor een hernieuwde kennismaking met autosport in Nieuw-Zeeland. Hernieuwd omdat mijn eerste racesessie bij de A1 Grand Prix in Taupo was, een raceklasse die inmiddels niet meer bestaat.

  Internationale Rally van Whangarei

  De ‘International Rally of Whangarei' vond plaats van 28 tot en met 30 april 2017. In Whangarei uiteraard. Deze rally is onderdeel van het FIA Asia Pacific Rally Championship (APRC). Meer info over het evenement op de officiële website.

  Rally is ideaal om autosport te combineren met het zien van mooie plekken in Nieuw-Zeeland. Je rijdt als toeschouwer van proef naar proef, parkeert (wel even neusje naar voren om daarna makkelijk weer weg te kunnen), gaat het weiland in of klimt op een heuvel en ziet de deelnemers voorbij razen.

  Foto's van deze FIA Rally in Whangarei (2017)

  WRC Rally in Nieuw-Zeeland?

  Tot 2012 vond er ook een World Rally Championship (WRC) rally plaats in Nieuw-Zeeland. Het ziet er nu naar uit dat de WRC terug gaat komen naar Nieuw-Zeeland, o.a. vanwege het grote succes van Kiwi rallyrijder Hayden Paddon en het Hyundai-team.

  In 2022 was het zover, de WRC Rally kwam terug naar Nieuw-Zeeland. Het grootste rally-evenement ter wereld vond toen plaats in en om Auckland. Voor de fans van autosport in Nieuw-Zeeland was het super om de WRC weer eens mee te maken. Nu maar hopen dat we vaker de WRC Rally in Nieuw-Zeeland mee kunnen maken want het is een unieke en geweldige ervaring. Bring it on New Zealand.

  Rally of Spain 2012 - Hayden Paddon
  Hayden Paddon in actie in de WRC Rally van Spanje in 2012
  0 0 stemmen
  Article Rating

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven