Wat is het juiste formaat voor handbagage?

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Of je nu reist binnen Europa of naar de andere kant van de wereld, handbagage is altijd een punt van discussie. Door de nieuwe, uniforme IATA regels bedacht voor de afmetingen van handbagage is het tijd om in dit onderwerp te duiken.

  Officiële afmetingen van handbagage

  Tot nu toe zijn er heel veel verschillende officiële afmetingen voor handbagage in omloop. Het lijkt nu wel of elke maatschappij zijn eigen afmetingen kent. Op zich valt dat best mee, maar één standaardmaat is er nog niet. Tot nu dan, want recent kwam IATA met het bericht naar buiten dat hun voorstel voor een standaardmaat voor handbagage: 55 x 35 x 20 centimeter. Als je wilt weten hoe groot een koffer of tas dan precies is, hier vind je handbagage die al aan die nieuwe maat voldoet.

  Op koffers die voldoen aan deze nieuwe norm zal straks een sticker of plaatje zitten, zodat ze bij de airline direct kunnen zien of je koffertje geschikt is als handbagage of niet. Maar je leest het goed, het is nog maar een voorstel. Bij IATA zijn namelijk 250 luchtvaartmaatschappijen aangesloten en zo'n 15 daarvan hebben het voorstel nu getekend. De rest denkt erover na. Oh en goedkope airlines zoals Ryanair zijn niet aangesloten bij IATA. Een echte standaard is dus nog ver weg.

  Hoe groot mag handbagage zijn?
  Hoe groot mag handbagage zijn?

  Wat is geschikt als handbagage?

  Niet alleen op de afmetingen van je handbagage wordt gelet, ook op het gewicht. Dat laatste is meestal tussen 7 en 10 kilo. De enige uitzondering is Easyjet waar alleen een afmeting-limiet geldt. Check altijd even bij je airline voor je op reis gaat. Of kijk even in dit handige lijstje.

  Als je relatief veel mee wilt nemen als handbagage, kies je natuurlijk een tas of trolley-koffer die van zichzelf al lekker licht is. Trouwens of het nu wel zo verstandig is om lekker veel mee aan boord te nemen, bloggen we later nog wel eens over. Anyway, op een lange reis neem je natuurlijk minder als handbagage mee dan op een weekendtrip binnen Europa met een discount airline.

  Ideale handbagage
  Mijn ideale handbagage

  Na jaren van experimenten en proberen, heb ik zelf de meest ultieme handbagage gevonden. Geen trolley want die dingen zijn van zichzelf al zwaar. Ook geen rugzak, geen tas maar een combinatie van al deze soorten bagage: Lowe Alpine TT Carry On 40.

  Waarom dit mijn ideale handbagage is? Het weegt bijna niets (net iets meer dan 500 gram), past binnen de norm van de meeste airlines (55 x 35 x 25 cm), heeft vakjes binnenin en is te dragen als rugzak, draagtas en aan de hand. En we weten allemaal als ervaren reiziger dat als je bij een discount airline een rugzak mee neemt je praktisch nooit op gewicht gecontroleerd wordt. Een kilootje meer neem je dan ook zo mee.

  Het vervelende van mijn ideale handbagage is dat deze Lowe Alpine TT Carry On 40 niet meer verkocht wordt. Ook op de Lowe Alpine site kom je ‘m niet meer tegen. Maar het goede nieuws is, dat er inmiddels een nieuwe versie op de markt is, namelijk de Lowe Alpine AT Lightflite Carry-On.

  Deze nieuwe versie van de Lowe Alpine TT Carry-on heeft oranje accenten en komt in 2 varianten:

  • 35 liter met als afmetingen 50 x 35 x 25 cm
  • 40 liter met als afmetingen 55 x 35 x 25 cm

  Verder ziet de Lowe Alpine AT Lightflite Carry-On er net zo uit als mijn Lowe Alpine TT Carry On 40, wat nu al een aantal jaren mijn favoriete handbagage-tas is die ik alleen maar weg doe als ie stuk gaat. En dat kan nog wel duren want Lowe Alpine kan tegen een stootje.

  Mijn ideale handbagage van dichtbij

  Als je onderstaande video bekijkt, zie je meteen waarom ik fan ben van Lowe Alpine handbagage. Of het nu de Alpine TT Carry On 40 of de nieuwste versie AT Lightflite Carry-on, deze tassen zijn licht, gaan lang mee en je kunt er meer dan voldoende indoen en toch als handbagage meenemen.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven