Nieuw-Zeelands eten en snacks die je moet proberen

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Nou ja moet proberen… Gewoon lekker Nieuw-Zeelands eten en snacks die de moeite waard zijn om te proberen. Zo leer je het land en de cultuur ook goed kennen. Geen rare hapjes of vreemd eten maar heerlijke alledaagse dingen die tot mijn Nieuw-Zeelandse favorieten behoren. Smaken verschillen dus jij hebt vast een andere favoriet, maar zet die gerust hier onder in de opmerkingen. Samen maken we de lijst met yummy Nieuw-Zeelands eten alleen maar groter.

  In dit overzicht van alledaags Nieuw-Zeelands eten en snacks laat ik de traditionele en klassieke zaken als een hāngi (traditioneel Māori manier van koken op verhitte stenen onder de grond) achterwege. Het is zeker de moeite waard om te proberen, maar het gaat nu even om Nieuw-Zeelands eten van elke dag.

  Het nationale gerecht: lam

  In een land met meer schapen dan mensen (33 miljoen vs 4 miljoen) is het vanzelfsprekend dat lam volop te krijgen. Samen met Texels lam wordt Nieuw-Zeelands lam tot het beste lamsvlees ter wereld gerekend. Tijdens je vakantie of working holiday in Nieuw-Zeeland zou je echt eens een lamsgerecht moeten proberen, tenzij je vegetariër bent natuurlijk.

  En als je zelf van kokkerellen houdt, het Nieuw-Zeelandse lam in de supermarkt of bij de slager is echt super-voordelig. Vergeet de prijzen die je uit Nederland kent, in NZ is het goed te betalen. Loop maar eens rond in een Nieuw-Zeelandse supermarkt via deze blogpost over boodschappen doen in Nieuw-Zeeland.

  New Zealand hamburger at Velvet Burger
  Proef Nieuw-Zeeland: gourmet-burger

  Vergeet fast-food, ga voor gourmet burgers

  Heb je zin in een echt smakelijk hamburger in Nieuw-Zeeland, sla dan de Amerikaanse ketens als McDonalds en Burger King over en ga snel naar Burger Fuel of Velvet Burger.

  Wat ze daar serveren zijn gourmet burgers oftewel echt goede hamburgers. Hamburgers van echt goed vlees met verse en verrassende ingrediënten, zoals bietjes. Je betaalt er dan ook meer voor dan bij die Amerikaanse ketens, maar je krijgt er zoveel meer voor.

  Burger Fuel was de eerste die met gourmet burgers begon en staat naast de super-burgers bekend om zijn coole en alternatieve imago (lekkere punk, rock of metal wordt gespeeld in de zaak, eigenlijk alles behalve mainstream), de ‘Kumara fries' (dikke frieten van de zoete Kumara aardappel) en de ‘Doofer' (de hamburger-houder van karton zodat je die dikke, goed gevulde Burger Fuel burgers kunt eten zonder te knoeien).

  Helaas zul je de zoete Kumara frieten steeds minder vaak bij Burger Fuel zien want de Kumara-oogst kan de vraag niet bijhouden. Check het menu van Burger Fuel en je krijgt meteen trek.

  Velvet Burger is in principe hetzelfde idee maar dan net even anders. Andere burgers, maar wel super lekker en echt. Bekijk hun menu maar eens. Aan de hoeveelheid tekst snap je zeker wel dat ik vaker bij Burger Fuel te vinden ben dan bij Velvet Burger.

  Schatten uit de zee: crayfish, mosselen en scallops

  Crayfish at Kaikoura Seafood BBQ
  Crayfish eten bij Kaikoura Seafood BBQ

  Een land dat omringt is door de zee, kent uiteraard een rijkere traditie als het gaat om leven van de zee. In Nederland vind men zichzelf al een behoorlijke visliefhebber als er regelmatig een harinkie, schol of kibbeling gegeten wordt, maar in Nieuw-Zeeland komt de echte visliefhebber pas goed aan z'n trekken.

  Wil je echt genieten van vis in Nieuw-Zeeland dan horen de volgende soorten op je lijst thuis:

  • Hoki (officieel de Macruronus novaezelandiae, aangenaam kennis te maken) is een hele toegankelijke vis met stevige smakelijke filets, waardoor het zelf ook makkelijk te bakken is.
  • Crayfish zijn een soort kleine kreeften die volop rond Nieuw-Zeeland voorkomen. Tijdens je roadtrip zul je vaak kleine tentjes langs de weg tegenkomen, waar je versgevangen crayfish zo uit het vuistje kunt eten. Eén van de bekendste tentjes hiervoor is de Kaikoura Seafood BBQ (waar de foto hierboven ook genomen is). Men zegt dat crayfish het lekkerste is dat je uit de zee kunt eten, maar persoonlijk zeg ik: “smakelijk, maar meer ook niet”.
  • Scallops is een schelpdier dat iedereen die regelmatig naar MasterChef New Zealand of MasterChef Australia kijkt bekend voorkomt. In beide landen wordt zoveel met scallops (St. Jacobs-schelp in het Nederlands) gedaan. Een verse NZ scallop verslaat de versie die je hier in Nederland voorgezet krijgt met gemak. Gewoon eens proeven en kijken of je het wat vindt (aan mij is het niet besteed).
  • Oesters en mosselen, met name Bluff Oysters (één van de weinige soorten dat nog wild is en niet gekweekt wordt) en Green Lipped Mussels horen hoog op de verlanglijst van een visliefhebber te staan. Voor mij gaat er niets boven Bluff Oysters, een ongelooflijke ervaring om die te proeven.
  Fish 'n Chip op Auckland Fish Market
  Fish 'n Chip op Auckland Fish Market
  • Fish 'n chips mogen we natuurlijk niet overslaan. Verse vangst van de dag, gepaneerd en gefrituurd met een schep dikke frieten erbij. Citroen erover en L&P frisdrank erbij, dat is genieten op z'n Nieuw-Zeelands. Overal zit wel een fish 'n chips shop, maar probeer vooral eens die op de Auckland Fish Market.

  Ideale snack voor onderweg: pie

  Celias Pies in Auckland
  Verse pie in Auckland

  Als Angelsaksisch land kom je in Nieuw-Zeeland ook veel pie tegen. Je weet wel, zo'n ding van deeg met een heerlijke goedgevulde vulling.

  Oorspronkelijk was de pie bedoeld als middel om het binnenste (het echte eten) goed en vers te houden, maar door de eeuwen heen is ook de buitenkant heerlijk eetbaar geworden.

  Pie kom je in Nieuw-Zeeland op elke straathoek tegen, bij elke koffietent, supermarkt, buurtwinkel, maar ook restaurants. Onderweg kun je de lekkerste koffie en goede pies kopen bij het Wild Bean Cafe van BP. Bijna elk groot BP-tankstation heeft zo'n Wild Bean Cafe.

  Afdalen naar de donkerste plek voor de beste pizza

  Hahaha dat klinkt enger dan het is… Het valt best mee hoor. Het is alleen dat je voor de beste pizza in Nieuw-Zeeland naar Hell moet gaan. Net als met de hamburgers is er ook een Nieuw-Zeelandse ondernemer geweest die de pizza tot een gourmet-variant gemaakt heeft.

  Pizza's van Hell
  Pizza's van Hell

  Hell is een über-cool en alternatief merk dat pizza's maakt zoals jij het wilt. Je kunt ze afhalen of laten bezorgen dus ideaal als je in een hostel zit en geen zin hebt om te koken. Gewoon je hostel-adres opgeven en ze bezorgen het voor je.

  Als merk heeft Hell alles tot in de puntjes verzorgt, alles draait om het duivelse imago. Duivels lekkere pizza's maken is wat ze doen. En als je geen zin hebt in de standaardsmaken als Lust, Greed of Envy, dan kun je ook zelf je pizza samenstellen. Je kunt er zoveel mogelijk ingrediënten opgooien om het helemaal jouw pizza te maken.

  3 2 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  1 Reactie
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  tim
  tim
  Gast
  25 januari 2018 14:34

  lekker

  Scroll naar boven