Gaat Nieuw-Zeeland ook een Digital Nomad Visum invoeren?

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Door het Coronavirus hebben reizigers veel veranderingen gezien of meegemaakt. Van even niet meer kunnen reizen tot de invoering van een Digital Nomad Visum. Meer en meer landen leggen de focus op het binnen halen van reizigers die geen impact hebben op de werkgelegenheid van het land maar er wel geld komen uitgeven. En digitale nomaden zijn een ideale doelgroep. Hoe zit het met Nieuw-Zeeland?

  Het mooie Nieuw-Zeeland noemt zich graag vooruitstrevend en voorloper op digital gebied. Daar kunnen we best nog eens over discussiëren maar daar gaat deze blogpost niet over. We hebben het nu over of het land plannen heeft om een visum voor digital nomaden te introduceren.

  Wat is een Digital Nomad Visum?

  Het werken of afstand (in loondienst of voor jezelf) oftewel Digital Nomad zijn, hoeven we vast niet meer uit te leggen. Wat minder bekend is bij velen, is dat een aantal landen een speciaal visum in het leven heeft geroepen om het voor digitale nomaden makkelijker te maken om er te komen werken en wonen. Dit is meestal voor een jaar, maar soms is het ook voor twee jaar of langer.

  Welke landen hebben een speciaal visum voor digitale nomaden?

  De landen die nu op dit moment een Digital Nomad Visum aanbieden zijn:

  • Anguilla – onderdeel van de Kleine Antillen in het Caribisch Gebied, en eveneens een Brits overzees gebied
  • Antigua en Barbuda – onderdeel van de Bovenwindse Eilanden in het Caraïbisch-gebied.
  • Barbados – onderdeel van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen
  • Bermuda – een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk
  • Costa Rica – het fijne kleine landje in Centraal-Amerika
  • Dubai – onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten
  • Kaaimaneilanden – ook een Brits overzees gebied
  • Mexico – het bekende land in Noord-Amerika

  Het zijn allemaal landen (vooral eilanden) waar het heerlijk is om een jaar (en soms twee jaar) te kunnen wonen en werken. Is er een addertje onder het gras? En belangrijker, wat zijn de eisen?

  Werken met uitzicht op Antigua en Barbuda
  Met een Digital Nomad Visum werken en wonen op Antigua en Barbuda | foto: Rick

  Welke eisen zijn er aan het visum voor digitale nomaden?

  Elk land stelt zijn eigen regels aan zo’n Digital Nomad Visum. We hebben de info even voor je op rij gezet.

  Land Geldig Kosten visum Inkomenseis Meer info
  Anguilla 1 jaar US$2000 geen info officiële
  website
  Antigua
  en Barbuda
  2 jaar US$1500 US$50000
  per jaar
  officiële
  website
  Barbados 1 jaar US$2000 US$50000
  per jaar
  officiële
  website
  Bermuda 1 jaar US$263 geen eis officiële
  website
  Costa Rica 2 jaar US$250 US$2500
  per maand
  officiële
  website
  Dubai 1 jaar US$287 US$5000
  per maand
  officiële
  website
  Kaaiman-
  eilanden
  2 jaar US$1469 US$100000
  per jaar
  officiële
  website
  Mexico 1 jaar (3 jaar te verlengen) geen info US$1620
  per maand
  officiële
  website

  In al deze landen mag je of een eigen, locatie-onafhankelijk bedrijf hebben of in dienst zijn van een buitenlandse onderneming. Je moet er echt op afstand werken, hoe maakt niet uit. Al zijn er wel vaak eisen aan wat je minimaal per maand of jaar dient te verdienen, wat je ook moet kunnen aantonen.

  Uiteraard moet je ook in het bezit zijn van een goede lang-op-reisverzekering, een vaste regel als je in het buitenland gaat werken.

  Hoe kun je op afstand gaan werken? Hoe regel je dat?

  Een vraag die ongetwijfeld gaat komen, hoe kun je digital nomad worden? Hoe krijgen mensen het voor elkaar om te reizen en te werken of om naar een ander land te gaan om te werken? Eerlijk gezegd, het is niet iets dat je wordt maar het is iets dat je helemaal zelf regelt.

  Er zijn namelijk twee mogelijkheden om als Digital Nomad de wereld over te reizen en ondertussen te werken.

  1. Bij een werkgever in dienst zijn die het niet uitmaakt waar je je werk doet. Thuis of vanuit een ander land, het maakt niet uit. Je moet dan wel werk hebben waarbij dat kan. Meestal gaat het om werk in de digitale of online wereld.
  2. Alles aan de kant zetten en voor je zelf gaan beginnen. Of het nu een blog is of een online bedrijf in diensten of producten (al is een fysiek product wat lastiger is om op afstand te doen).

  Je moet er dus zelf moeite voor doen. Het komt je niet aanwaaien. Daarom is het ook erg lastig om hier te zeggen, je moet dit en dat doen om op afstand als Digital Nomad te kunnen werken. Je maakt het zelf mogelijk. Websites of personen die je een boek of dienst beloven waarmee je Digital Nomad wordt, hebben maar één doel: jou iets verkopen, hun idee/dienst/boek etc. De meeste mensen die reizen en werken combineren hebben het helemaal zelf bedacht en geregeld.

  Digital Nomad werkt overal
  Een digital nomad werkt overal waar het kan: vliegtuig, trein, strand etc

  Heeft Nieuw-Zeeland een Digital Nomad Visum?

  De plannen zijn er ook in Nieuw-Zeeland om een visum voor digitale nomaden te introduceren. We hebben het al eens vermeld onze updates over reizen naar Nieuw-Zeeland na COVID-19. Helaas is het in Nieuw-Zeeland nog maar een idee en is er nog geen Digital Nomad Visum geïntroduceerd.

  Mocht dat veranderen, dan passen we deze blogpost meteen aan en vind je het ook in ons overzicht van visa voor Nieuw-Zeeland.

  Denk aan de voordelen van Europa

  Als Nederlander heb je voordelen die reizigers van buiten Europa niet hebben. Vrij verkeer van goederen, diensten en mensen. Oftewel, het is supermakkelijk om als digital nomad een tijdje in een ander Europees land te gaan werken. Denk daarbij vooral aan landen die al een goede digital nomad-cultuur hebben, zoals:

  • Estland – dit land was ook een van de eerste met het e-residency en weet oude en nieuwe cultuur goed met elkaar te combineren
  • Kroatië – het land trekt veel buitenlandse digital nomads aan
  • Letland – hoofdstad Riga kent een levendige digital nomad cultuur
  • Tsjechië – werken als digital nomad in de historische stad Praag

  Wat je plannen ook worden, denk wel even aan de huidige COVID-19/Corona-regels van Nederland of het land waar je heen gaat om een tijdje te werken. Veiligheid voor alles.

  Waar ga jij heen om een tijdje op afstand te werken?

  Er zijn voldoende leuke en mooie landen te kiezen om als digital nomad heen te gaan om er een tijdje te werken. Welk land staat er op jouw lijstje? Of welke zou er zeker op moeten staan?

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven