Met een goede voorbereiding op reis naar Nieuw-Zeeland

Op reis met je rugzakHet klinkt makkelijk maar hoe doe je dat? Simpel, je loopt nu naar de keuken voor een kop koffie, thee of wat sterkers en begint met het lezen van onze tips ter voorbereiding. Wij hebben een mooie lijst gemaakt zodat het je vertrek ‘easy as’ is. No worries.

Oh ja, je hoeft het natuurlijk niet allemaal te doen… Maar het mag wel. Trouwens onze tips ter voorbereiding gelden voor iedereen die naar Nieuw-Zeeland gaat, zowel voor werkvakantie als gewone vakantie. Kennis is macht maar deze kennis is gewoonweg dikke pret… En het maakt je reis een stuk makkelijker.

Wen aan het accent en vind je favoriete radiostation

Eerder vertelden we al over het typische Nieuw-Zeelandse accent, maar daar kun je op een leuke manier alvast aan wennen. Via een internetradio of streamen via de computer kun je veel Nieuw-Zeelandse radiostations beluisteren. Niet alleen erg leuk maar ook handig, want dan kun je alvast je favoriete radiozenders daar ontdekken. Dan hoef je straks alleen maar de juiste lokale frequentie te vinden.

We hebben een lijstje op basis van muzieksmaak gemaakt:

Lees een goede reisgids (of bekijk de plaatjes)

Als je het hebt over de keuze voor een reisgids ontstaat er altijd een discussie welke beter is: Lonely Planet of Rough Guide. Voor nu laten we die discussie in het midden (is leuk voor een aparte blogpost), maar benadrukken we alleen dat het lezen of doorbladeren van een goede, uitgebreide reisgids je alvast op weg helpt. Het geeft je een goed beeld van Nieuw-Zeeland en de vele leuke plekken om te gaan zien.

Plus het is straks makkelijk om zo’n boek bij je te hebben. Eerlijk is eerlijk, er gaat niets boven een echte reisgids in je rugzak… Zelfs in deze digitale tijd. En voor de prijs hoef je het niet te laten, kijk maar eens naar deze aanbiedingen van reisgidsen voor Nieuw-Zeeland. Of heb je moeite met kiezen tussen Lonely Planet, Rough Guide, Capitool, 100% of DK Eyewitness? Lees dan onze tips voor het kiezen van een reisgids.

Neem het nieuws alvast tot je

Weten wat er speelt in het land is niet alleen makkelijk maar toont ook nog eens je interesse in het land en de cultuur. Het helpt je om makkelijker te kunnen integreren met je werkvakantie. In de Nederlandse journaals op TV hoor en zie je weinig van het nieuws uit Nieuw-Zeeland. Ja alleen als er een nieuwe ‘Lord of the Rings’ of ‘Hobbit’ film in première gaat of als er iets met een vulkaan of aardbeving is.

Daarmee mis je dus veel van het dagelijkse nieuws. Begin dus eens met het lezen van een Nieuw-Zeelandse krant online, zoals:

Wat neem je mee naar Nieuw-Zeeland?

Het antwoord op die vraag is simpel: niet teveel. Denk aan je incheck-bagagelimiet: bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is die 23kg (ook als je voor een jaar weggaat) maar bij sommigen 30kg of zelfs meer. Vergelijk alle luchtvaartmaatschappijen op route en bagagelimiet en je ziet meteen welke het beste bij jouw reisplannen past.

Denk trouwens ook aan je handbagage. Wat neem je mee voor in het vliegtuig en hoe? Check ook nog even onze tips voor handbagage en onze top 5 met super-handige gadgets die je reis en verblijf makkelijker en leuker maken.

Vergeet ook niet dat je naar een beschaafd land gaat waar ze ook winkels en supermarkten hebben. Als je iets vergeet, kun je het gewoon ter plekke aanschaffen. Zolang je belangrijke items als paspoort en geld maar niet vergeet. We hebben een handige lijst met inpaktips voor jullie gemaakt. Lees die en je weet meteen wat belangrijk is om mee te nemen en wat niet. Plus er staat veel info over het meenemen of op laten sturen van etenswaren en dergelijke.

En hoe neem je het mee? Rugzak vs duffel vs koffer

Ook dit levert altijd een leuke discussie op. Wat is makkelijker en wat is handiger? Persoonlijk zeggen wij: hoe lichter en toch sterk, hoe handiger. Kijk dus naar het basisgewicht van het ding waar je je bagage in gaat stoppen. Elke gram lichter betekent dat je meer inhoud mee kunt nemen voordat je aan je bagagelimiet van je luchtvaartmaatschappij zit.

Onze voorkeur is dan ook een grote duffeltas om in te checken. Die dingen wegen leeg niks dus je kunt veel spullen mee (terug) nemen. Plus een dagrugzak als handbagage. Zo’n kleine rugzak kan veel in voor onderweg en is handig als je op pad gaat in Nieuw-Zeeland. Je moet alleen voor jezelf bepalen of je je duffeltas wilt dragen of rollen. Rollen betekent extra basisgewicht vanwege de wieltjes, het frame en handvat. Koffers zijn gewoon een no-go voor ons. Die zijn lomp en onhandig.

Wat jouw voorkeur ook is, kijk niet alleen naar de prijs maar ook naar gewicht en functionaliteit. Zeker als je lang op reis gaat is goede bagage van groot belang. Maar goed kan ook goedkoop zijn. Echt! Kortom tijd voor een overzicht van de voordelen (en nadelen) van elk soort bagage.

bagage voordelen prijs
dagrugzak ideaal als handbagage en voor dag- of wandetochten ter plekke (altijd alles bij de hand) vanaf €10,-
rugzak of backpack handig als je ter plekke veel gaat rondtrekken of gaat kamperen vanaf €45,-
duffel/reistas zijn erg licht dus je kunt veel meenemen en dankzij eventuele wieltjes sjouw je je geen breuk vanaf €13,-
koffer goede bescherming van inhoud (hard shell koffer), maar alleen handig als je lang op één plek blijft want ze zijn best wel lomp vanaf €34,-

Meer tips ter voorbereiding

Die plaatsen we van tijd tot tijd in deze blogpost. Als je zelf nog tips hebt om medereizigers te helpen bij hun voorbereiding voor Nieuw-Zeeland, laat het dan weten hieronder als reactie. We voegen de beste en meest handige meteen toe aan deze blogpost.

Tags: , ,