De reis gaat door met Nieuw-Zeelands bier in Nederland

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Als je eenmaal tijdens je reis kennis hebt gemaakt met Nieuw-Zeelands bier weet je dat er veel meer te krijgen is dan een “gewoon biertje”. Tijd om je reis langs Nieuw-Zeelandse brouwerijen te vervolgen… In Nederland.

  Ja, juist ook in Nederland, want Nieuw-Zeelands bier is op meer plaatsen te krijgen dan je denkt. Ook na je grote reis hoef je jouw favoriete Kiwi-bier niet te missen. Is weer een punt van heimwee minder. De Albert Heijn bij je om de hoek heeft vast een aantal flesjes van het gewone Nieuw-Zeelandse bier staan (vaak zelfs ook de Australische varianten), maar die laten we even links liggen. Het gaat nu om het echte ‘craft beer'.

  Nieuw-Zeelands ‘craft beer'

  In Nieuw-Zeeland staat de stad Wellington bekend als de Nieuw-Zeelandse hoofdstad van speciaalbier, maar eigenlijk kom je door het hele land kleine brouwerijen tegen die heerlijk bier produceren. Zo ook de grote stad Auckland, waar je verschillende brouwerijen kunt bezoeken en zelfs de Auckland Beer Mile kunt afgaan (verzameling van brouwerijen en 'tap rooms').

  Na je reis door Nieuw-Zeeland heb je ongetwijfeld veel Kiwi biertjes geproefd, waarvan hopelijk ook diverse speciaalbiertjes en niet alleen maar standaard-commercieel bier. Niet dat daar iets mis mee is, maar er zijn zoveel meer mooie brouwsels te ontdekken in het land.

  Ook in Nieuw-Zeeland is de ‘craft beer' scene constant in beweging. Iets dat je ook weer terugziet in deze blogpost.

  Nieuw-Zeelands bier kopen in Nederland

  Om het voor iedereen makkelijker te maken en direct te zien waar je in Nederland Nieuw-Zeelands ‘craft beer' kunt kopen, volgt hier een overzicht van online winkels of slijterijen waar je terecht kunt.

  • Sterk in Amsterdam is een goede shop als je op zoek bent naar de merken Urbanaut (Auckland), Deep Creek (Auckland) en Yeastie Boys (Wellington, NZ & UK).
  • Burg Bieren in Ermelo heeft een wat uitgebreider assortiment Nieuw-Zeelands bier. Hier vind je o.a. de merken 8 Wired (ten noorden van Auckland in Warkworth), Behemoth (Auckland), Monteith's (Greymouth), Tuatara (Wellington), Yeastie Boys (Wellington) en Funk Estate (Auckland).

  Omdat het aanbod van Nieuw-Zeelands bier in Nederland altijd veranderd, zal deze post geregeld ge-update worden. Mocht ik een Nederlandse winkel gemist hebben, laat het even weten via een reactie onderaan.

  Merken Nieuw-Zeelands bier die je in Nederland tegen kan komen

  Het ene merk Nieuw-Zeelands bier is makkelijker te vinden dan in Nederland, vooral als het gaat om speciaalbier. Sommigen hebben actieve export terwijl anderen er praktisch niets aan doen en blij zijn met de binnenlandse NZ-markt. Maar zelfs als een merk aan export doet, kom je vaak alleen de ‘core range' in Nederland tegen en niet de speciale of ‘limited releases'. Hieronder een kleine teaser van Nieuw-Zeelandse merken ‘craft beer' die gespot zijn in Nederland.

  Deep Creek uit Auckland

  Dit merk uit Auckland (net boven de grote stad eigenlijk in Silverdale, als je naar de North Shore gaat) kom je best vaak in Nederland tegen. Deep Creek is geboren uit de liefde voor creativiteit en het gebruiken van pure ingrediënten om een bier-avontuur te maken voor liefhebbers (standaard-marketingverhaal). Wat daarvan waar is moet je zelf proeven, in Nederland of in Nieuw-Zeeland. Ik vind hun IPA-reeks altijd fijn en zelfs verrassend af en toe, zoals deze Hazy IPA met chilipeper.

  Deep Creek NZ bier in Nederland
  Deep Creek is een van de nerken Nieuw-Zeelands bier dat je in Nederland kunt vinden

  In Browns Bay vind je hun tap room waar ze de beste spareribs van heel Auckland serveren (hebben vleesliefhebbers bevestigd). Het is sowieso een leuke plek om een avondje door te brengen, ook voor vegetariërs en vooral voor liefhebbers van speciaalbier.

  Yeastie Boys (oorspronkelijk uit Wellington)

  Het speciaalbier van Yeastie Boys wordt zowel in Nieuw-Zeeland als in Engeland gebrouwen. Vandaar dat je dit “Nieuw-Zeelands bier” vaak in Nederland en de rest van Europa tegenkomt. In Nieuw-Zeeland wordt het gebrouwen bij Urbanaut in Auckland.

  Yeastie Boys is het eigenwijze jongetje in de klas van ‘craft beer', zo zien ze zich zelf graag. Kijk maar eens naar de beschrijving op hun Rex of XeRReX rookbier: “They said it couldn’t be done, they said that it would be undrinkable (and, to be fair, many of them still do)… But those who know us know that we like to do our own thing.”

  8 Wired uit Warkworth (boven Auckland)

  8 Wired is inmiddels 15 jaar actief in de NZ ‘craft beer' scene. Na jaren van bieren ontwikkelen en door anderen te laten brouwen, hebben ze sinds 2010 een eigen brouwerij in Warkworth op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

  Dynamo Merlot BA van 8 Wired NZ bier
  Dynamo Merlot Barrel Aged Stout van 8 Wired is lekker verwamend op een koude avond

  De bieren van 8 Wired zijn altijd een plezier om te drinken, vooral als je voor hun ‘barrel aged' of fruit-series gaat. Dat laatste is altijd heerlijk in de warme NZ-zomer, dus zal zeker ook goed smaken in Nederland. Als je de kans krijgt om de Gypsy Fruits (Sour Ale with Grapefruit) in handen te krijgen, dan zeker doen. Nieuw-Zeelandse grapefruit is namelijk een andere vrucht dan een gewone grapefruit en 8 Wired heeft de smaak fantastisch in dit brouwsel weten te vangen.

  Gypsy Fruit van 8Wired NZ bier
  Gypsy Fruits Grapefruit Sour Ale van 8 Wired is een aaanrader

  Urbanaut uit Auckland

  Dit merk Nieuw-Zeelands bier wordt ook gebrouwen in de grote stad Auckland. Hun brouwerij bevind zich in Kingsland in Auckland en is onderdeel van de Auckland Beer Mile.

  Urbanaut weet zich te onderscheiden door twee dingen, de verpakking en creativiteit. Zij zijn de enige Nieuw-Zeelandse brouwerij die onder andere werkt met kleine blikjes van 250ml, wat best prettig is bij een sterk brouwsel of even als tussendoortje.

  Daarnaast zijn ze ook creatief bezig met hun ‘beer blenders', twee kleine blikjes verschillende soorten bier die apart goed smaken maar nog beter als je ze mengt. Dat is tenminste het idee. De praktijk is dat het ene experiment beter uitpakt dan het andere, maar het is zeker leuk om te doen en proeven. Een beetje zoals scheikunde op school maar dan leuker.

  Urbanaut NZ bier op rij
  De sterke kleintjes van Urbanaut Brewing op rij

  Garage Project uit Wellington

  Dit Nieuw-Zeelandse merk speciaalbier is zeer actief en brengt zeer veel en zeer regelmatig nieuw bier uit. Ze staan vooral bekend om het geweldige artwork op hun flessen en blikken. Dit artwork kun je ook kopen op poster in hun proeflokalen in Auckand en Wellington. Garage Project brengt zoveel bier uit dat het soms niet bij te houden is. Vaak is het of geweldig of het net niet, mijn mening. Maar het is zeker een plezier om dit Nieuw-Zeelandse bier te proeven…. Ook in Nederland.

  Nou ja, Nederland. Dichtbij Nederland. In Noorwegen en Zweden kun je Garage Project tegenkomen. En nog een aantal andere landen buiten Nieuw-Zeeland, maar deze Europese landen liggen het dichtste bij Nederland.

  Garage Project - NZ bier met het toffe artwork
  Garage Project – Nieuw-Zeelands bier met het toffe artwork

  Meer manieren om aan Nieuw-Zeelands bier te komen

  Mocht jouw favoriete Nieuw-Zeelands bier niet te vinden zijn in Nederland, dan kun je altijd nog op andere manieren er aan proberen te komen.

  Kopen in Nieuw-Zeeland

  Als de verzendkosten geen probleem voor je zijn (grote afstand is relatief hogere kosten, denk aan tegen de NZ$200 voor een pakket van 7 kilo), dan kun je altijd bij een Nieuw-Zeelandse winkel of brouwerij bestellen. Er zijn enkelen die best naar het buitenland willen versturen, tenmiste als je er netjes om vraagt. Zo kom ik in Nieuw-Zeeland zelf ook aan mijn biertjes uit Nederland of de USA. Niet iedereen staat ervoor open, maar vragen kan altijd.

  Nederlands speciaalbier in Nieuw-Zeeland
  NL shops doen soms aan verre leveringen om NL speciaalbier in Nieuw-Zeeland te krijgen

  Als je geen brouwerij of Nieuw-Zeelandse winkel kunt vinden die naar Nederland verscheept, dan kun je het altijd nog proberen bij een familielid, kennis of collega die in het land woont of er binnenkort naar toe gaat. Wellicht dat hij/zij een doosje voor je wilt maken en opsturen.

  Beer swap met iemand in Nieuw-Zeeland

  Een liefhebber in het land zelf vinden en een bierruil is de leukste en meest verrassende oplossing. Houd hierbij ook rekening met de verzendkosten dus ga voor zo'n 10 a 15 flesjes of blikken zodat je tussen de 5 en 7 kilo uitkomt. Pak het goed in, zeer goed, en vermeld ‘collectibles (glassware)' op de papieren. Het is immers een verzamelobject voor ons liefhebbers van ‘craft beer'.

  Nieuw-Zeelands bier op weg naar Nederland in bierruil
  Nieuw-Zeelands bier op weg naar Nederland in een bierruil

  Terugblik op de originele blogpost

  Toen deze blogpost werd geschreven in 2017, lag de focus vooral op een aantal merken Nieuw-Zeelands bier dat ook in Nederland te vinden was. Inmiddels is daar ook wat in veranderd, de eigen voorkeur veranderd, er komen nieuwe soorten speciaalbier bij of zelfs “nieuwe” brouwerijen.

  Onderstaande NZ-biertjes zijn nog steeds smakelijk, maar staan niet meer bovenaan mijn lijst van favorieten. Ook zijn ze niet allemaal meer in Nederland te krijgen.

  Tuatara: Nieuw-Zeelands bier in de mooiste fles

  Tuatara (spreek uit Too-ah-tar-rah) is vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse hagedis. De naam Tuatara komt uit de Māori-taal en betekent “stekeltjes op de rug”.

  Vandaar de bobbeltjes en het ruwe oppervlakte van de flesjes bier. Allemaal geïnspireerd door deze unieke reptielensoort, wiens familielijn is terug te voeren tot de dinosauriërs.

  Tuatara - favoriete Nieuw-Zeelands bier
  Twee favorieten van Tuatara
  • Brouwerij: Tuatara uit Paraparaumu, bij Wellington
  • Filosofie: “We blijven trouw aan de stijl van elk bier. We gaan zoveel mogelijk voor ingrediënten rechtstreeks van de bron en gebruiken die ingrediënten die een biersoort beroemd gemaakt hebben.”
  • Mijn favoriete bier: kAPAi
  • Wat is het? Aotearoa Pale Ale (American Pale Ale, maar met Nieuw-Zeelands hop)
  • Smaak: De verschillende hopsoorten (o.a Nelson hop, fruitig en in lijn met de bekende wijn: Sauvignon Blanc) maken het een lekker hoppig bier maar met een frisse en fruitige afdronk. Het is American Pale Ale (APA), maar dan op z'n Nieuw-Zeelands: kAPAi (= Māori voor goed).
  • Verkrijgbaar in Nederland: ja, Tuatara is online te bestellen in Nederland

  De typische fles van Tuatara wordt trouwens niet voor elk biertje uit hun assortiment gebruikt.

  Tuatara Dubbel Barrel - Belgisch Dubbel bier uit NZ
  Tuatara Dubbel Barrel – Belgisch Dubbel biertje uit Nieuw-Zeeland

  Toen ik enkele jaren geleden bezig was met deze blogpost kwam op 31 januari 2017 het nieuws dat DB Breweries Tuatara heeft overgenomen. DB Breweries is een grote commerciële brouwerij in Nieuw-Zeeland die zelf onderdeel is van Heineken.

  De vraag is dan ook, is Tuatara dan nog wel een “kleinschalig” Nieuw-Zeelands ‘craft-beer' (en kun je met 2 miljoen liter bier per jaar sowieso wel kleinschalig zijn)? Tuatara zegt zelf dat de verkoop geen “sell-out” is en dat de receptuur niet zal wijzigen. De tijd zal het ons leren.

  Yeastie Boys: biertjes van uitersten

  Een brouwerij die is opgericht door twee vrienden. Ze combineren de liefde voor brouwen met fun en kunst. Hun flessen en blikjes zijn opvallend, niet alleen qua naam maar vooral qua artwork en de ‘pairing'. Dat laatste doen ze niet met voedsel maar vooral met films en muziek.

  • Brouwerij: Yeastie Boys
  • Filosofie: “Gebrouwen aan beide kanten van de planeet – Nieuw-Zeeland en Engeland – om de wereld in goede-bier-balans te houden.”
  • Bekroond? Enkele bieren zijn bekroond, onder andere mijn favoriet.
  • Mijn favoriete bier: Digital IPA
  • Wat is het? India Pale Ale (IPA)
  • Smaak: Geurig en flink hoppig, maar minder sterk aanwezig dan je zou verwachten. Een IPA die zelfs drinkers die geen fan van dit soort zijn, kan bekoren. Lekker fruitig.
  • Verkrijgbaar in Nederland: ja, Yeastie Boys is online te bestellen in Nederland
  • Opmerkelijk feit: Yeastie Boys brouwt ook Rex Attitude en XeRReX (ale met flink wat turfrooksmaak). Dit ‘smokiest beer in the world' is het allereerste Nieuw-Zeelandse bier dat ik niet helemaal opgedronken heb. De smaak is zo vreselijk rookachtig dat het is alsof je een Hema-rookworst drinkt. Na het openen is het alsof je aan de rand van een bosbrand staat. Na een half flesje went het, maar echt als bier smaken doet het niet. Dit is een typisch “love it or hate it” bier.

  Three Boys: trots uit het zuiden

  Deze 3 jongens brouwen mooie biertjes in Christchurch op het Zuidereiland. Een brouwerij-bezichtiging kun je bij hen ook doen. In elk geval weer iets om te doen en proeven tijdens je bezoek aan Christchurch. En er was al zoveel te doen en zien in deze altijd-veranderende stad.

  • Brouwerij: Three Boys uit Christchurch
  • Filosofie: ”Ons bier is een levend product. Het is niet gefilterd en niet gepasteuriseerd, precies zoals de natuur het bedoeld heeft.”
  • Mijn favoriete bier: Wheat
  • Wat is het? “This beautiful Belgian-style wheat beer is delicate yet complex and fulfilling. The addition of lemon zest gives this beer a real Kiwi twist!”
  • Smaak: het verfrissende van een Duits of Belgisch witbier. Heerlijk Europees en verfrissend op een warme zomerdag.

  Renaissance Brewing: Nieuw-Zeelands bier uit de Marlborough wijnregio

  Twee Amerikanen zijn in 2005 begonnen met Renaissance door een bestaande brouwerij over te nemen. Een relatief jong Nieuw-Zeelands bier-merk in een regio die bekend staat om de Sauvignon Blanc wijnen. Maar dat heeft ze niet tegengehouden om uitstekende biertjes te brouwen die al een aantal keer in de prijzen zijn gevallen.

  • Brouwerij: Renaissance Brewing uit Marlborough
  • Filosofie: “bier maken dat kan concurreren met ons druiven-neefje, de wijn”
  • Bekroond? Zekers, o.a. Australian Beer Awards en New Zealand Brewery Champion
  • Mijn favoriete bier: Stonecutter Scotch Ale
  • Wat is het? Steviger, wat zwaarder biertje met een Schotse afkomst.
  • Smaak: Het wordt ook wel de “rode wijn” in hun assortiment genoemd. De smaak is wat kruidig, stroperig en toch ook iets fruitig.

  8 Wired: bier met ballen

  • Brouwerij: 8 Wired
  • Filosofie: “bier met de ‘Kiwi can-do mentality' om te bewijzen dat goed bier ook voor een grotere doelgroep geschikt kan zijn.”
  • Mijn favoriete bier: Saison Sauvin
  • Wat is het? Pale Ale
  • Smaak: 8 Wired Saison Sauvin heeft voor mij een heerlijk hoppige smaak (precies goed) en is toch heel fris en fruitig. Ook dit Nieuw-Zeelands bier gebruikt namelijk ‘Nelson Sauvin hops', wat het bijna net zo fruitig als de Sauvignon Blanc wijn maakt. Dat proef je meteen. Na de eerste slok wil je meteen door drinken dus dat zegt genoeg,
  • Verkrijgbaar in Nederland: ja, 8 Wired is online te bestellen in Nederland

  Wat is jouw favoriete Nieuw-Zeelandse bier? En is het in Nederland te vinden?

  Plaats jouw favoriete NZ-bier als reactie hieronder…. En vooral of en waar het in Nederland te krijgen is. Dan kunnen we allemaal door blijven proeven van NZ ‘craft beer' waar ter wereld we ook zijn.

  Mocht je je afvragen hoeveel je betaalt voor een biertje als je straks in Nieuw-Zeeland bent, dat vind je in de blogpost ‘wat kost een biertje in Nieuw-Zeeland'.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  4 Reacties
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Rob Maas
  Rob Maas
  Gast
  12 oktober 2021 15:33

  Hoi Martijn,

  Heb jij nog tips waar ze Tuatara verkopen? Dit was mijn favoriete biertje in NZ en ik ben er naarstig naar opzoek. Alvast bedankt!

  Remco Boogaard
  Remco Boogaard
  Gast
  3 juli 2018 23:13

  Tuatata is niet via de site te verkrijgen helaas.. kan ze ok nergens anders vinden

  Martijn
  Martijn
  Gast
  Gereageerd op  Remco Boogaard
  3 juli 2018 23:58

  Ai, dan is het assortiment daar aangepast. Ik zal binnenkort even speuren waar het dan in Nederland te krijgen is. Heb het een tijdje geleden ook bij plaatselijke speciaalbierwinkels gezien (helaas laag op de plank en afgeprijsd want bijna over code). Voor nu, is er deze winkel waar ze ook Tuatara verkopen.

  Scroll naar boven