Ontdek de koffiecultuur in NZ

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Eén van de eerste dingen die je opvalt als je de eerste dagen in Auckland rondloopt, is dat je echt overal goede koffie kunt krijgen.

  En dan niet van dat slootwater uit een automatisch apparaat. Nee we hebben het hier over echte koffie, gezet door een barista. En als koffieliefhebber laten we je hier graag meer van zien…

  Oh mocht je van lekkere chocolademelk, thee, biologische frisdranken of lekker mix-drankjes (zonder alcohol) houden, dan kun je gerust door lezen want ook die kun je krijgen bij de koffietentjes in Nieuw-Zeeland.

  Wakker worden in Auckland met goede koffie

  Je eerste dagen in Nieuw-Zeeland zul je je nog verbazen over deze koffiecultuur maar als snel merk je dat het overal zo is. Het maakt niet uit waar je komt, er is altijd lekkere koffie te krijgen. En als we het over koffie hebben, dan bedoelen we barista-koffie oftewel die van versgemalen bonen is gezet, met een echt espressomachine (iets met heul veul bar druk). En met liefde ingeschonken wordt, eventueel met wat melk(schuim) afgemaakt wordt. Kijk maar eens naar deze leuke koffietentjes in Auckland en omstreken, dan weet je meteen waar je bij aankomst in Nieuw-Zeeland terecht kunt voor je cafeïne-shot.

  Nespresso wordt ook verkocht in Nieuw-Zeeland (Senseo is anno 2017 alweer van de markt), maar voor koffie ga je echt naar buiten. Kiwi's zijn sowieso meer van het naar buiten gaan. Je spreekt met vrienden, collega's of zakenrelaties heel makkelijk af in een koffietentje om de hoek… Even voor ons Nederlanders, je kunt gerust in Nieuw-Zeeland zeggen dat je naar de coffeeshop gaat want daar kun je alleen het zwarte cafeïnehoudende goedje krijgen en niet die groene blaadjes.

  Kopje blije koffie
  Word je ook zo blij van een goede kop koffie?

  Koffie bestellen in Nieuw-Zeeland

  Voordat je een koffieshop in Nieuw-Zeeland binnenstapt, is het handig om te weten wat de meest voorkomende soorten koffie zijn die je er kunt krijgen.

  • Short black: enkele espresso (lekker sterk)
  • Long black: dubbele espresso met wat heet water (voor de liefhebber van iets minder sterk)
  • Flat white: koffie met het niet-schuimende deel van opgeklopte melk
  • Latte: koffie met melk
  • Cappuccino (zeg maar ‘cappu’ als je bestelt): koffie met opgeschuimd melk
  • Americano: espresso aangelengd met water (Nederlands bakkie)
  • Plunger coffee: koffie uit een cafetière ook wel French Press genoemd (pot koffie met zo'n stop erin die je langzaam naar beneden drukt).

  Je kunt ook nog kiezen uit verschillende soorten melk om erin te doen: soja, halfvol, mager etc. En bij je versgezette bakkie kun je ook nog eens kiezen uit een breed assortiment van zoetigheid, zoals muffins, scones, banana bread, afghan cookies en meer.

  Ter plekke opdrinken of meenemen voor onderweg zodat je op tijd op je werk bent, het kan allemaal. En als je met de auto op pad gaat, dan kun je bij Wild Bean Cafe bij BP of diverse Z (voormalige Shell) tankstations diezelfde echte, verse, barista-koffie halen terwijl je de tank van je auto vult.

  Drinken ze dan zoveel koffie in Nieuw-Zeeland? Nou eigenlijk valt het best wel mee als je het vergelijkt met Nederland. Wij zijn namelijk echt kampioen in koffie drinken. Nederlanders drinken gemiddeld 8,4 kilo per jaar per persoon terwijl dat in Nieuw-Zeeland 3,7 kilo is. Hoe we aan dat cijfer komen? Kijk maar. In  Nieuw-Zeeland gaan ze gewoon voor kwaliteit, liever minder maar beter.

  Bekende koffieketens in Nieuw-Zeeland

  Naast de vele onafhankelijke koffietentjes zijn er in Nieuw-Zeeland ook diverse ketens. Schrik niet, het zijn ketens maar ze zetten echt goede koffie. Geen compromissen daar. De meest voorkomende ketens van koffietentjes in Nieuw-Zeeland zijn:

  • Gloria Jean's
  • Mojo
  • Sierra
  • Esquires
  • Robert Harris
  • Columbus Coffee
  • Wild Bean (zitten in BP tankstations, dus ideaal voor onderweg)
  • McCafe (ja echt, bij McDonald's hebben ze een hoek met echte barista-koffie)
  • Starbucks (of deze in deze lijst hoort, is persoonlijk want niet iedereen is meer fan van ze)

  Je ziet het, tijdens je working holiday in Nieuw-Zeeland hoef je niet bang te zien dat je zonder goede koffie komt te zitten. Het feit dat er zo'n grote vraag is naar verse koffie is meteen een unieke kans voor je. Een kans op werk, leuk gezellig werk in een koffietent in Nieuw-Zeeland.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven