Mijn top 10 van Nieuw-Zeeland: wat je echt gezien moet hebben

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  De moeilijkste vraag die iemand je maar kan stellen is: wat zijn de top 10 locaties die jij aanraadt in Nieuw-Zeeland? Deze vraag stelt iedereen je als je enthousiast vertelt als je terug bent uit Nieuw-Zeeland. Of als men zelf naar Nieuw-Zeeland gaat: wat moet ik echt gaan zien daar? Het antwoord daarop is eigenlijk best simpel. Toch?

  “Ik maak wel even een lijst voor je” en dan zit je opeens met een lijst van minstens 25 items. Nieuw-Zeeland heeft zo ontzettend veel te bieden, dat je het zo moeilijk is om je te beperken tot slechts 10 toffe steden, plaatsen of wat dan ook om te zien of te doen. En dan is het natuurlijk persoonlijk ook. Een natuurliefhebber vindt weer andere dingen leuk dan een fan van steden.

  Maar ik waag het erop. Hier is mijn lijst met top 10 plaatsen om te bezoeken in Nieuw-Zeeland, ongeacht je voorkeur. Deze lijst bevat iets voor elk soort reiziger. Wel heb ik geprobeerd om de meest voor de hand liggende dingen weg te laten, want daar heb je de bekende reisgidsen als Lonely Planet of Rough Guide voor.

  Oh ja, ik heb wel een heel klein beetje vals gespeeld door een aantal dingen op één hoop te gooien, anders paste het echt niet in een top 10. En heb me qua tekst in deze top 10 zoveel mogelijk ingehouden (lastig voor mij) en de foto's – waar mogelijk – het woord laten doen.

  Steden: Auckland, Wellington en Christchurch

  Een liefhebber van steden kan niet om deze drie steden heen… (zoveel meer steden zijn er trouwens niet in Nieuw-Zeeland)… Elk met z'n eigen identiteit en karakter, waardoor je zo makkelijk op elk verliefd wordt.

  Auckland is voor velen de aankomststad en wordt daardoor vaak tekort gedaan. Het centrum (Central Business District oftewel CBD) is standaard, maar zodra je bij Viaduct Harbour komt (links onderaan Queen Street) of de buitenwijken (rechtsaf aan einde Queen Street en stukje met de bus of rechtdoor het water over) gaat verkennen, ontdek je de echte charme van deze toegankelijke wereldse stad. Kijk maar eens naar onze blogpost over Auckland.

  Wellington is makkelijker om op waarde te schatten. Je aankomst mag dan misschien wat opgeschud worden, als je met het vliegtuig komt want de stad heeft als bijnaam Windy Welly, maar zodra je langs Oriental Bay rijdt of loopt, grijpt de stad je. 's Avonds ga je lekker naar Cuba Street voor de gezellige pubs of funky restaurantjes. Klink goed toch? Lees dan ook even mijn blogpost over Wellington.

  En dan Christchurch… De stad die letterlijk opgeschud is en daarna zo mooi is opgestaan. De sporen van de grote aardbeving in 2011 zie je nog steeds, maar er is ook veel moois uit voortgekomen.

  Coromandel Peninsula
  Coromandel Peninsula

  Coromandel Peninsula

  Het schiereiland Coromandel is vanaf Auckland makkelijk per auto te bereiken (55km). Het is dan ook een geliefd toevluchtsoord van de stedelingen tijdens de zomer en de lange weekenden, zoals Labour Day weekend.

  Het gebied is heuvelachtig en bedekt met gematigd regenwoud. Hierdoor is het ondanks de ligging zo dichtbij de stad toch een afgelegen geheel. Ideaal voor hikes of genieten van het warme water op Hot Water Beach. Het is ook perfect om te vissen of verse schelpdieren te vangen en op de ‘barbie' (de barbecue) te koken als avondmaal.

  Cape Reinga
  Cape Reinga

  Cape Reinga en Ninety Mile Beach

  Het noorderlijkste van het noorden is Cape Reinga, tevens ook de drukste attractie in deze lijst. Het mooiste van dit noordelijke punt van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is dat je twee oceanen ziet samenkomen. Als je goed kijkt, zie je echt een lijn dwars door het water waar de stromingen “botsen”. Oh er staat ook nog een vuurtoren (met toeristen eromheen).

  Ninety Mile Beach is niet 90 mijl lang, maar 90 km (oftewel 55 mijl) lang. Hoe die naam zo bedacht is, kun je hier lezen.

  Ninety Mile Beach is toegankelijk voor auto's, maar niet voor huurauto's (check je huurcontract maar). En als je het strand op gaat met de auto, check de getijden en je benzinevoorraad want je komt anders vast te zitten.

  Leuker is om te banjeren op en om de zandduinen of te ‘sand boarden'. Het is alsof je in de Sahara loopt.

  Gisborne
  Gisborne

  Gisborne

  “First city to see the light of the new day”… Hoe mooi is dat? Als eerste een nieuwe dag verwelkomen. Het kan in Gisborne, een bescheiden stadje aan de Oostkant van het Noordereiland.

  Het is een gebied met veel (ongerepte) stranden en fikse golven. Een ideale plek om te surfen. Of om lekker te chillen.

  Forgotten World Highway
  foto: Julián Guerrero Molina-Prados | Flickr

  Forgotten World Highway

  Een prachtige rit over een klassieke route van Mount Taranaki naar bijvoorbeeld Taupo. Voor mij een hele speciale route omdat het de enige weg is geweest die mij als bestuurder misselijk heeft gemaakt. Al kronkelend over de heuvels ga je vooruit en dat werd mij als ervaren roadtripper soms even teveel. Een paar extra stops deden de truc en we konden verder.

  Het gebied is echt de moeite waard, niet alleen rond de route van de Forgotten World Highway. Het hele gebied rondom Mount Egmont (een actieve maar slapende strato-vulkaan) is tof.

  Maar we zijn er nog niet, dit waren nog maar de eerste vijf (op het Noordereiland) van deze top 10, de andere vijf (op het Zuidereiland) vind je op de volgende pagina.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Martijn

  Martijn is het creatieve brein achter dit reisblog. Als Nieuw-Zeeland-verslaafde blogt hij graag over de minder bekende plekken in dit schitterende land. Van toffe plekken om te overnachten tot coole festivals of evenementen, er komt veel uit zijn toetsenbord gerold. Alles om jullie te inspireren.
  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  0
  Wat vind jij hiervan? Reacties zijn fijn!x
  ()
  x
  Scroll to Top