Met de bus door Nieuw-Zeeland: van hop-on/hop-off tot complete busreizen

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Kun je ook per bus door Nieuw-Zeeland reizen? Er is er veel veranderd in Nieuw-Zeeland maar er zijn nog steeds busreizen. Doordat er op internet veel verouderde informatie te vinden is, hebben we de meest actuele informatie voor je op rij gezet.

  Alle onderstaande informatie over reizen per bus door Nieuw-Zeeland is supervers, het is de allernieuwste info uit Nieuw-Zeeland nadat de grens weer is opengegaan voor toeristen en working holiday-reizigers. Deze info zal ook constant ge-update worden als er veranderingen zijn.

  Waarom een busreis en voor wie is het geschikt?

  Als je geen rijbewijs hebt, is het ideaal dat je Nieuw-Zeeland ook per bus kunt verkennen. Maar zelfs als je wel een rijbewijs hebt, maar geen zin hebt om aan de andere kant van de weg te rijden of geen zin hebt om zelf te rijden is een busreis perfect voor je. Als je wel van plan bent om per auto Nieuw-Zeeland te verkennen maar je kunt geen goede aanbieding voor autohuur meer vinden in het drukke zomerseizoen, dan is de bus een goed en goedkoop alternatief voor je. En supergezellig!

  Je hoeft je geen zorgen te maken over het rijden van de afstand, dat wordt voor je gedaan. Je kunt relaxt zitten en genieten van het uitzicht… En de vele verhalen die de chauffeur annex reisleider vertelt, tenminste dat is bij bepaalde busreizen zo.

  Reizen per bus door een land als Nieuw-Zeeland is anders dan thuis in Nederland of België even de bus pakken. Het gaat hier om langere afstanden in een comfortabele touringcar door een geweldig mooi land. Het is niet zomaar een busreis door Nieuw-Zeeland maar een tour, een groepsreis.

  En daarmee komen we op het belangrijkste voordeel van een busreis. Het is een ideale manier om te reizen als je alleen op pad gaat maar wel graag samen met anderen reist. Je hebt in een bus meteen aansluiting met de andere reizigers. Je gaat met zo’n busreis echt samen op pad.

  Al hoppend door Nieuw-Zeeland

  Jarenlang zijn hop-on/hop-off bussen populair geweest in Nieuw-Zeeland. Dat zijn bussen waar je een bepaalde buspas voor koopt en dan een X-aantal dagen of routestukken kan reizen. Je bepaalde zelf hoe lang je ergens wilde blijven en hopte daarna weer aan boord. Tenminste dat was in theorie zo.

  Als je even Google gebruikt dan zie je veel reviews van reizigers die in de zomermaanden met hop-on/hop-off helemaal niet zo’n flexibele reis konden hebben. De nadelen van hop-on/hop-off zijn namelijk:

  • Door drukte – vooral in de zomer – zaten de bussen snel vol en duurde het vaak dagen voordat er weer een bus langs kwam waar nog plek voor je was. Hop-off was vaak makkelijker dan hop-on.
  • Je bent zelf nog steeds bezig om je hele reis te plannen. Hoe lang moet je hier blijven? En hoe lang daar dan? Wat is beter of leuker? Het kostte je uiteindelijk nog best veel werk om alles uit te puzzelen.

  Door de jaren heen is er veel veranderd aan hop-on/hop-off – zoals andere soorten bustours waar bedrijven als Stray nu mee rijden – maar daar vertellen we je later meer over. We gaan eerst in op de verschillende merken van busreizen die je in Nieuw-Zeeland kunt kiezen.

  Stray Travel: het meest avontuurlijke busnetwerk

  De oranje bussen van Stray zijn al 20 jaar een begrip in Nieuw-Zeeland. Vele reizigers hebben in die jaren een geweldige trip door Nieuw-Zeeland gemaakt. Kijk maar eens op social media naar de vele enthousiaste verhalen van reizigers.

  Stray heeft altijd twee soorten busreizen door Nieuw-Zeeland georganiseerd.

  • Hop-on/hop-off – Samen met Kiwi Experience was Stray de eerste die een hop-on/hop-off busnetwerk in Nieuw-Zeeland heeft opgezet.
  • Stray Journeys – Een collectie van vaste bustours door Nieuw-Zeeland waarin accommodatie, sommige activiteiten en een aantal maaltijden inbegrepen zaten. Deze tours waren voor reizigers die de nadelen van het hop-on/hop-off reizen zat waren. Deze busreizen boden nog meer gemak.

  Vandaag de dag, in 2022, heeft Stray het reizen per bus door Nieuw-Zeeland naar een hoger niveau gebracht. Hop-on/hop-off is er niet meer… Nou ja, het staat “op pauze” tot October 2023, dus dat betekend gewoon: voorlopig geen hop-on/hop-off meer… En wellicht langer. Maar Stray rijdt gewoon met de andere tours, de Journey Tours waar alles erop en eraan zit (van accommodatie tot allerlei activiteiten en van alles er tussen).

  Milford Sound Will Patino (Tourism NZ)
  Wist je dat je met de bus ook op de meest-afgelegen, mooie plekken, zoals Milford Sound, kan komen? | foto: Will Patino

  Stray heeft vol ingezet voor meer en nog betere vaste tours door Nieuw-Zeeland. Deze nieuwe Journey Tours hebben nu nog meer inbegrepen, zoals betere accommodatie: geen hostels en slaapzalen meer maar echte hotels.

  De gemiddelde leeftijd van reizigers met Stray is ook iets omhoog gegaan. Het zijn nu vooral 24- tot 38-jarigen die met Stray reizen. Al zegt Stray zelf dat leeftijd niets uitmaakt, het gaat om de zucht naar avontuur van reizigers. Iedereen die meer van NZ wil zien, is welkom aan boord.

  Kijk maar eens naar deze nieuwe Stray tours en oordeel zelf.

  Kiwi Experience: de enige hop-on/hop-off busreis door Nieuw-Zeeland

  Jarenlang waren Kiwi Experience en Stray aan elkaar gewaagd. De tours leken wel wat op elkaar, zelfde routes maar Kiwi Experience ging meer naar de standaardplekken terwijl Stray meer van het gebaande pad afging.

  Nadat de grens van Nieuw-Zeeland weer openging en reizigers het land weer in kunnen, lijkt er voor Kiwi Experience weinig veranderd te zijn. Zij bieden nog steeds hop-on/hop-off buspassen en vaste tours. De opzet is verder hetzelfde gebleven.

  Kijk maar eens wat Kiwi Experience te bieden heeft.

  Het grote nadeel bij Kiwi Experience is trouwens niet weg. Het imago van een ‘party bus’ omdat veel feestende Engelsen met Kiwi Experience reizen is er nog steeds. Helaas heeft Kiwi Experience dit imago overgenomen toen het jaren geleden de busmaatschappij Magic Bus overnam. Kiwi is dan ook nog steeds de bus voor jonge, feestende backpackers: vooral 18 tot 26 jaar.

  Flying Kiwi: de meest actieve bustour door Nieuw-Zeeland

  Wil je meer van je busreis door Nieuw-Zeeland dan is Flying Kiwi zeker iets om te overwegen. Deze tours zijn niet zomaar een rondreisje door NZ met een bus, nee deze tours zijn alles behalve saai en gezapig.

  Bij alle Flying Kiwi tours draait het om activiteiten als hiken, fietsen, klimmen en andere toffe activiteiten. Slapen doe je niet in een overvol hostel of een saai hotel, je slaapt tijdens deze tours in tenten op geweldige locaties. Je slaapt naast prachtige meren, bij de oceaan, aan de voet van de bergen en vlakbij rivieren. Je slaapt en wordt wakker middenin de natuur.

  De groepen zijn klein, de reizigers jong en actief en iedereen doet deze tours om lekker actief te zijn. Hier geen feestende reizigers, gezellig is het zeker maar dan op een andere manier.

  In dit overzicht zie je alle toffe tours van Flying Kiwi.

  Sterren kijken tijdens kamperen in Nieuw-Zeeland
  Bij Flying Kiwi draait het allemaal om op de meest mooie en afgelegen plekken te slapen: geen hostels maar gewoon in een tent

  Haka Tours: klein maar fijn

  De tours van Haka Tours zijn kleinschaliger van opzet. Ook Haka is gespecialiseerd in vaste tours, dus hier ook geen hop-on/hop-off. Je kunt bij Haka vooral kiezen uit een backpacker-versie van de tour (vergelijkbaar met Kiwi Experience maar dan zonder de feestende reizigers) of een meer upscale versie, zoals Stray’s nieuwe tours.

  Kijk en vergelijk alle tours van Haka en zie wat zij te bieden hebben.

  Kirra Tours: voor de volwassen reiziger met hogere verwachtingen

  De naam Kirra Tours hoor je nooit zo vaak vallen als reizigers busreizen door Nieuw-Zeeland gaan vergelijken. Toch bestaat Kirra Tours al meer dan 50 jaar. De tours die zij organiseren zijn meer voor volwassen reizigers die hogere verwachtingen hebben dan de gemiddelde backpacker. Denk daarbij aan reizigers tussen 40 en 60 jaar.

  Deze reizigers verwachten meer luxe en zijn echte foodies en/of wijnliefhebbers of echt speciaalbierfans. De overnachtingen vinden plaats in zeer goede hotels of unieke boutique accommodaties. Er is ook ruimte voor actie en adrenaline activiteiten, het zijn zeker geen saaie tours. De reis vindt alleen in een rustiger tempo plaats. Alles bij Kirra Tours draait om genieten.

  Kijk maar eens hoe de Kirra Tours eruit zien.

  Intercity Bus: gewoon simpel van A naar B, een soort doe-het-zelf hop-on/hop-off

  Als we het hebben over buspassen en busreizen door Nieuw-Zeeland kunnen we Intercity niet weglaten. Al is het geen echte aanbieder van bustours omdat ze alleen simpel van A naar B rijden.

  Hier vind je aan boord geen gezellige chauffeur die ook reisleider is. Je krijgt er geen feiten of leuke verhalen over de omgeving waar je doorheen rijdt, wat je bij alle bovenstaande bustours wel krijgt.

  Maar dat geeft niet want Intercity is bedoeld om voordelig en makkelijk van A naar B te komen. Accommodatie zul je zelf moeten zoeken, ook hoe je van de bushalte naar je accommodatie komt. Het is niet van deur-tot-deur. Maar ja, de prijs is er ook naar.

  Kijk maar eens naar de tickets van Intercity bussen.

  Wat is de meest flexibele manier om te reizen?

  Als je echt op de meest flexibele manier door Nieuw-Zeeland wilt reizen, dan is er maar één oplossing: zelf rijden en per auto of camper Nieuw-Zeeland verkennen. Dan heb je alles zelf in de hand, waar je heen gaat, wanneer, hoe lang je ergens blijft en waar je slaapt. Kijk maar eens hoe voordelig en leuk een kampeer-roadtrip door Nieuw-Zeeland is.

  Een compacte camper kun je al heel voordelig huren en geeft je de ultieme vrijheid om Nieuw-Zeeland op jouw manier en tempo te zien. Zelfs als kamperen niets voor je is, dan kun je altijd een voordelige auto huren en in hostels of motels slapen.

  Maar een reis per bus kan bijna net zo flexibel zijn… En daar draait het nu om. Een goede en leuke oplossing voor iedereen die niet per auto kan of wil reizen door Nieuw-Zeeland. En zoals je ziet in dit overzicht van busreizen door Nieuw-Zeeland is er volop keuze. En is het heel makkelijk om de beste manier van reizen te vinden nu hop-on/hop-off er bijna niet meer is.

  Stray en Flying Kiwi zijn dan toch wel onze favorieten. En de Stray busreizen niet alleen vanwege de kleur (oranje past toch het beste bij ons Hollanders) maar ook omdat ze zoveel meer kwaliteit bieden met hun nieuwe tours. Zij zijn door de jaren echt gegroeid en blijven constant vernieuwen. Zelfs reizigers die meer willen dan een backpackerbusreis komen nu met de nieuwe tours aan hun trekken. Deze busreizen spreken een heel breed reizend publiek aan.

  En Flying Kiwi is het perfecte alternatief als je per bus wilt reizen en helemaal van het gebaande pad af wilt gaan. Zij komen echt op plekken waar andere busbedrijven niet kunnen of mogen komen. Welke busreis je ook kiest om Nieuw-Zeeland te verkennen, het gaat een mooie tijd worden.

  Welke busreis of buspas ga jij kiezen voor je reis door Nieuw-Zeeland? Laat het weten als je nog vragen hebt of iets meer info wilt. We beantwoorden je vragen graag.

  4 1 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven