FVEY van Shihad: meer energie dan een blikje V Energy

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Vandaag was het eindelijk zover… Het nieuwste album van Nieuw-Zeelandse rockband Shihad. Hun laatste album Ignite was alweer van 2010 dus fans keken alweer reikhalzend uit naar een volgende… En dat werd FVEY (Five Eyes). Ik draaide het album meteen grijs en neem je mee in de wereld van deze Kiwi rockers.

  Vooral de fans die de ruigere kant van Shihad het meeste waarderen (waaronder ik) genoten al van de de eerste single ‘Think You're So Free' die een maand geleden uitkwam.

  Maar voordat ik nu helemaal wegstuiter (FVEY staat luid aan as we speak)… Het kan zijn dat sommigen nog niet van Shihad (spreek uit Shiehaad of Shiehed) gehoord hebben, vooral een iedereen die nog niet in Nieuw-Zeeland geweest is.

  Shihad is een iconische rockband uit Nieuw-Zeeland waar vaak het label ‘alternative rock' of ‘industrial rock' op geplakt wordt. Ze zijn sinds 1988 actief en ongekend populair in Australië en natuurlijk Nieuw-Zeeland. Tijdens de tijd van 9-11 veranderden ze even hun naam naar Pacifier, maar na 3 jaar ging men weer terug naar de naam Shihad (veel beter). Ze hebben ook pogingen ondernomen om de USA en Europa te veroveren maar dat is helaas niet echt aangeslagen.

  Nu ga ik jullie niet de hele geschiedenis van de band vertellen. Daar hebben we juist Wikipedia en de geweldige documentaire Beautiful Machine voor. Deze docu uit 2012 geeft een mooi beeld van de weg die de Kiwi-rockers afgelegd hebben, zowel de hoogte- als de dieptepunten.

  Shihad's nieuwste album FVEY

  Shihad's nieuwste album FVEY

  Korte recensie van Shihad's FVEY

  Shihad heeft al jaren de gewoonte om albums om en om uit te brengen (zie het complete overzicht)… Zodra er een iets rustiger album is uitgebracht, kun je er met zekerheid vanuit gaan dat het album erna een stuk ruiger zal zijn. En het werd al snel na de eerste opnames bevestigd dat FVEY inderdaad ruiger en rockender zou worden.

  En woord hebben ze gehouden… Het album ligt meer in lijn met de beginjaren van Churn en Killjoy, de albums die van mij Shihad-fan maakten.

  En na ze één keer live gezien te hebben, werd dat meteen fan voor het leven. Hun shows staan als een huis. Het publiek gaat helemaal los (ja ja ook die rustige Kiwi's kunnen dat). Een feest om mee te maken. Ik ben dan ook erg benieuwd om FVEY live te horen. De kans is groot dat Shihad in 2015 op het Homegrown festival in Wellington te zien is. Ik hoop het echt. Mijn ogen zijn vol hoop gericht op Shihad's tourschema.

  FVEY duurt 52 minuten, maar die zijn voorbij voor je het weet. Door het hoge energie-niveau vliegen de nummers voorbij en stopt je MP3-speler voor je er erg in hebt (“huh nu al af?”). Het geeft je meer energie dan een blikje V Energy.

  Ik zit denk ik nu aan mijn vijfde keer FVEY luisteren. Het nummer ‘Wasted in the West' komt nu voorbij en heeft zo'n lekkere beat. Verslavend gewoon. Het is als een zak snoep of chocoladereep waar je niet mee kunt stoppen en niet vanaf kunt blijven. Het ene moment rock je mee op de felle beats van ‘Cheap As' en dan… (stilte)… Alweer het laatste nummer. FVEY is alweer af.

  Tracklist van Shihad's FVEY

  1. Think You're So Free
  2. FVEY
  3. The Big Lie
  4. Grey Area
  5. The Living Dead
  6. Song For No One
  7. The Great Divide
  8. Model Citizen
  9. Wasted In The West
  10. Loves Long Shadow
  11. Cheap As

  (er is ook een limited edition uitgave met 4 extra nummers)

  Tja muziekrecensies zijn niet mijn ding… Hoe het zit met tonen, variaties en beats zal mij een biet wezen. Ik hoop dat jullie door mijn verhaal toch een beetje een idee van het nieuwste Shihad-album hebben gekregen.

  Bekijk het overzicht van alle Shihad albums en maak kennis met deze geweldige Nieuw-Zeelandse rockband.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven