In enkele stappen naar de perfecte smartphone voor reizigers

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Mijn regelmatige zoektocht naar een nieuwe smartphone betekent niet dat ik voor hele dure of luxe phones ga. Mijn phone moet voldoen aan de eisen die ik stel op dat moment en daarbij vooral voordelig zijn. Supergoedkoop hoeft ook niet, gewoon veel phone voor weinig geld.

  Dat we bij 123NZ gadgetfans zijn, wisten jullie natuurlijk al. We schreven immers al eerder over handige gadgets voor op reis. Vandaag wil ik daar één gadget uithalen: de smartphone. Is jouw smartphone geschikt om mee te nemen op reis of ben je toch toe aan een nieuwe? Als dat laatste het geval is, lees dan vooral door voor handige tips bij de aankoop en trucs om te besparen.

  Als gadgetfan vervang ik mijn smartphone regelmatig. Niet dat de oude stuk is, nee het is dan gewoon tijd voor een nieuwe… Een meer moderne phone. En die oude krijgt dan een tweede leven via vrienden of Marktplaats.

  Overal ter wereld neem ik altijd een SIM-only abonnement, zoals het voordelige Simyo in Nederland of Skinny in Nieuw-Zeeland. Dan kun je tenminste het toestel vervangen wanneer je dat zelf wilt en hoef je niet uit een standaardaanbod van je telecomprovider te kiezen. En we weten allemaal dat je die superdure smartphone uiteindelijk gewoon terugbetaalt via het telefoonabonnement waar je 2 jaar aan vast zit. Een lang commitment is niet iets voor de echte reiziger, wij kiezen liever voor voordelig en vooral flexibel.

  Welke eisen stel jij aan je nieuwe smartphone?

  Als je dus nog snel voor je vertrek naar verre oorden besluit om een nieuwe smartphone aan te schaffen, kun je jezelf eerst even de volgende vragen stellen.

  • Waar ga je de telefoon vooral voor gebruiken: internetten, mailen, films kijken of maken, veel foto's maken etc etc? Is het alleen om mee te bellen of neemt ie de functie van je laptop / tablet over?
  • Wat voor operating systeem heeft je voorkeur: Android, Apple iOS of Windows Phone?
  • Maakt de grootte van het toestel uit? (size does matter als het om telefoons gaat)
  • Wat voor processor: quad core of octa core?
  • Speciale wensen: bijvoorbeeld dual sim, extra sterke outdoor smartphone of…??? Als je veel gaat rotsklimmen, hiken of kamperen, kan bijvoorbeeld een robuuste outdoor-smartphone handig zijn.
  • Hoeveel of hoe weinig wil je betalen voor je nieuwe smartphone? Wat is je budget?

  Allemaal vragen die handig zijn om te beantwoorden voordat je een nieuwe smartphone gaat kopen. Je weet dan waar je op moet letten en welke zaken echt belangrijk voor je zijn.

  Eisen die ik als reiziger stel aan mijn smartphone

  Ook ik ben dus het bovenstaande lijstje doorgelopen om mijn eisen en wensen aan de nieuwe smartphone op een rijtje te zetten. Daar kwam dit lijstje uit.

  • Dual-SIM: dan ben ik altijd en overal bereikbaar, zowel op mijn Nieuw-Zeelandse als Nederlandse telefoonnummer. Geen gedoe met twee telefoons lopen of SIM-kaarten wisselen.
  • 4G: de traagheid van 3G was ik inmiddels zat en aangezien de meeste netwerken 4G aanbieden in heel Nederland is het tijd voor een 4G-toestel. Ter info, ook Nieuw-Zeeland heeft goede dekking met 4G.
  • Android als operating system: als Windows Phone-fan deed deze laatste eis me pijn, maar ik mis momenteel teveel apps vandaar de switch naar Android.
  • Snel genoeg om apps naast elkaar te kunnen draaien en niet vast te lopen.
  • Budget: max €200,-

  Smartphone kopen in Europa, China of onderweg?

  Op zoek naar goedkope smartphone?
  Op zoek naar goedkope smartphone?

  Er zijn veel Chinese webshops die zich richten op Europese klanten. Veel van die Chinese shops hebben vaak al een Nederlandse website. Maar let op: als je iets koopt buiten de Europese Unie dan ben je officieel aan het importeren. Je bent dan verplicht om BTW af te dragen en vaak ook invoerrechten te betalen.

  Of je deze zaken dient te betalen, kun je heel makkelijk nakijken op de website van de Douane. De korte versie is dat je bent vrijgesteld van betalen bij een aankoopbedrag van €22 of minder. Maar dan wil je natuurlijk ook weten hoeveel je moet betalen. Dat heeft de Nederlandse Douane hier op een rijtje staan voor je.

  Als je daar rekening mee houdt, weet je waar je aan toe bent. Ter info, BTW en invoerrechten betaal je altijd bij de vervoerder, dus bij PostNL, DHL, UPS etc. En die gooien er ook nog eens administratiekosten van minimaal €10 bovenop. Houd daar ook rekening mee. Je goedkope smartphone uit China kan dus een stuk duurder uitvallen.

  Zelf koop ik ook wel eens bij dergelijke Chinese webshops, zoals ook de smartphone die ik eerst op het oog had. Deze werd snel geleverd maar werkte niet goed en ging dus weer terug. Op zich wordt het allemaal goed afgehandeld bij Chinese webshops, maar de verzendkosten hakken er best in. Tja, gratis retoursturen zie je ook alleen maar bij webshops in Nederland of omliggende (Europese) landen. Ik koop elektronica en gadgets dan ook het liefste in Europa.

  Bij BOL (gratis verzenden en gratis retour sturen) en Amazon koop ik graag. Zeer groot assortiment en goede service. Natuurlijk kun je je nieuwe smartphone ook kopen als je op reis bent… Maar hoe zit het met garantie als je je phone koopt tijdens je tussenstop in een goedkoop elektronica-land?

  Ook met een nieuw product kan altijd iets mis zijn, zoals ik ook ervaren heb. En ter plekke dan? Kan ook, maar elk land heeft weer andere soorten en types smartphones, dus wellicht is jouw favoriete model net niet te krijgen. Vandaar dat ik ‘m lekker in Europa gekocht heb, dan ben ik tenminste helemaal klaar voor mijn volgende trip.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven