De East Cape route gaat je verrassen: een prachtige route op het Noordereiland

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Als jij iemand bent die op zoek is naar de meest unieke route door Nieuw-Zeeland en niet graag de massa volgt, dan is deze East Cape route echt iets voor jou. Een ongerept stukje Nieuw-Zeeland waar je maar weinig andere reizigers tegenkomt. En via deze blogpost zie je meteen waarom de East Cape een moetje is.

  Nou ja, een moetje, dat is mijn mening. De East Cape route is echt één van mijn favoriete routes. En de reizigers die deze tips ook opvolgen, komen allemaal net zo enthousiast terug. Na het lezen van deze blogpost en het zien van de foto’s weet jij ook wat de East Cape zo’n mooie en unieke route door Nieuw-Zeeland maakt.

  East Cape - mooie route in NZ
  Ga jij de East Cape route rijden tijdens je roadtrip in Nieuw-Zeeland?

  Wat is de East Cape en waar ligt het?

  De East Cape is een deel van het meest oostelijke gebied van Nieuw-Zeeland dat Eastland heet. Tenminste zo noemen velen het gebied nog. Officieel het Eastland tegenwoordig Gisborne Regio. Het is het uitsteeksel op het Noordereiland tussen Whakatane en Gisborne die je op de kaart ziet.Het is daardoor ook het eerste deel van Nieuw-Zeeland dat de zon ziet opkomen, dus je begint de dag net iets eerder dan de rest van Nieuw-Zeeland.

  Het is ook een erg rustig gebied, er wonen en werken relatief weinig mensen. Je komt tijdens je East Cape roadtrip door dorpjes maar steden zul je er niet zien. De bron van inkomsten van de bewoners is vooral visserij en houtbouw. Ook kom je ontzettend veel Maori-cultuur tegen.

  Je kunt het met recht een ongerept gebied noemen. Hier ga je echt van de standaardroutes af want veel reizigers slaan dit stuk van Nieuw-Zeeland over. En dat is zo jammer. De East Cape is zo’n mooi stuk Nieuw-Zeeland.

  Beste vervoer voor het verkennen van de East Cape

  Om de East Cape route goed te kunnen doen, moet je wel per auto of camper reizen. Bussen zoals Intercity komen hier niet. Ga lekker met je eigen voordelige huurauto of gehuurde camper (zie alle deals) op pad, heb je alle vrijheid om dit afgelegen gebied goed te verkennen. Je volgt je eigen ritme en reisschema. Heelijk!

  Waarom is de East Cape niet zo populair bij reizigers?

  Sowieso hebben veel reizigers haast om het Noordereiland over te crossen. Vooral omdat men vaak denkt dat het Zuidereiland mooier is. En als men al in de Hawke’s Bay regio komt, is het vooral in Napier (onderin Hawke’s Bay) en niet in Gisborne (bovenin Hawke’s Bay).

  Degenen die wel naar Gisborne gaan, steken dan vaak rechtdoor vanaf Whakatane en Opotiki in plaats van de East Cape route te doen. Da’s valsspelen, dat is niet de East Cape route.

  East Cape van Nieuw-Zeeland ontdekken
  De East Cape route is geweldig om te rijden.

  Rijden van de East Cape route

  De East Cape route loopt van Opotiki naar Gisborne via State Highway 35 (SH35). Als je vanaf Opotiki de borden Gisborne en dus SH2 blijft volgen, rijd je de valsspeel-route en niet de prachtige East Cape route.

  Of je gaat andersom dus van Gisborne via SH35 naar Opotiki. Zelfde mooie route.

  Deze East Cape route is perfect in je Noordereiland-roadtrip in te passen door van Rotorua naar Opotiki te gaan en dan de SH35 om de East Cape te ontdekken. Als je daarna van Gisborne naar Napier gaat, kun je zelfs weer terug het binnenland van het Noordereiland in. Dan rijd je via Taupo naar Tongariro om daar de bekende wandeling te doen.

  Of je gaat na Napier verder naar beneden om via Masterton (zeker Castle Point aandoen) in Wellington uit te komen. Je ziet het, veel mogelijkheden om East Cape in jouw reisroute in te passen.

  Wat te doen op de East Cape route?

  Dan de allerbelangrijkste vraag. Wat is er allemaal te doen op de East Cape route? Veel meer dan je denkt, maar dit zijn een aantal van de mooiste dingen om te doen en zien op deze route.

  Lake Waikaremoana: één van de Great Walks

  Een van de bekende ‘Great Walks’ van Nieuw-Zeeland, maar wel een van de minder bekende wandelingen uit dat lijstje. Niet omdat het geen toffe hike is, maar weer het verhaal dat zoveel reizigers dit gebied overslaan.

  De Lake Waikaremoana Great Walk is een prachtige groene wandeling waar je een aantal dagen mee bezig bent (3 tot 4 dagen, totaal 46km). Deze wandelroute gaat door het groen en rondom een meer. Het is geen compleet rondje dus zorg dat je vervoer hebt geregeld om weer terug naar het beginpunt te komen. Een watertaxi is een goede optie om terug te komen.

  Uitzicht over Lake Waikaremoana
  Lake Waikaremoana, één van de Great Walks van Nieuw-Zeeland (klik voor grote versie) | foto: Tourism Eastland

  Tijdens deze hike kom je door het gebied van de Tūhoe bevolking, ga je door prehistorisch regenwoud, heb je de kans om in kristalhelder water te zwemmen, zie je de 22-meter hoge Korokoro Falls en ga je unieke Nieuw-Zeelandse vogels zien en horen. De route stijgt tot zo’n 1100 meter hoogte dus een goede conditie (gemiddelde hike-ervaring) is nodig.

  Meer info over de route, de hutten om te overnachten en een folder vind je op deze pagina van Department of Conservation.

  Mount Hikurangi

  Hier scheiden de wegen van de doorgewinterde hikers en de gemiddelde wandelaar. Mount Hikurangi is de heilige berg van Ngāti Porou oftewel de hoogste niet-vulkanische berg van het Noordereiland. De trip omhoog gaat je zo’n 7 uur kosten, maar de beloning bovenaan maakt het het allemaal waard.

  De zonsopgang vanaf Mount Hikurangi is een van de mooiste die je in Nieuw-Zeeland gaat zien. Zorg dus dat je camera-batterij is opgeladen. De hike van de parkeerplaats naar de overnachtingshut duurt zo’n 4 tot 5 uur. Vanaf de hut is het dan nog 2 tot 3 uur tot de top.

  Mount Hikurangi - Matt Crawford
  Schitterende zonsopkomst op Mount Hikurangi | foto: Matt Crawford

  Let op: de track van de parkeerplaats tot de hut is jaarlijks in oktober gesloten vanwege het lammetjesseizoen. Op 31 december en 1 januari is de hele berg gesloten vanwege het Hikurangi Maunga Dawn evenement. Extra info over deze wandelroute vind je op de pagina van DOC.

  Waihirere Falls

  Deze relatief kleine waterval, zeker wanneer vergeleken met de Korokoro waterfall van de Lake Waikaremoana Great Walk, is zeker de moeite waard. Deze is te vinden in het Waihirere Domain, makkelijk te bereiken vanaf Gisborne. Ideaal om te doen en chillen aan het einde (of begin) van je East Cape roadtrip.

  Het is een 45-minuten wandeling die goed te doen is voor niet-geoefende wandelaars. Plezier voor iedereen dus. Het begin van het pad is wat verborgen dus kijk goed bij het oude zwembad. Borden op het pad kunnen zomers wat overgroeid zijn, dus let daar ook even op.

  Cook’s Cove Walkway

  Een eenvoudige maar leuke en leerzame wandeling van 6 kilometer oftewel 2 tot 3 uur. Deze wandelroute staat vol borden met leerzame informatie over Kapitein James Cook en zijn schip Endeavour. East Cape is namelijk een plek die verbonden is met de avonturen van James Cook. Bij Gisborne vind je dan ook de plek waar hij aan land gegaan is.

  Op weg naar de East Cape vuurtoren | foto: Thomas (PD)
  Laatste stuk naar de East Cape vuurtoren: 10km gravelweg

  East Cape Vuurtoren

  Doordat de East Cape route vooral een kustroute is, kom je er uiteraard ook een prachtige klassieke vuurtoren tegen. Deze East Cape vuurtoren is uiteraard de meest oostelijke vuurtoren van Nieuw-Zeeland. Niet gek als je in het meest oostelijk gelegen gebied van het land bent.

  Oorspronkelijk was de vuurtoren gelegen op een eilandje vlak voor de kust. Door allerlei omstandigheden bleek dat geen goede locatie en is de vuurtoren in 1922 verplaatst naar de huidige locatie bij Te Araroa.

  Via 700 trappen kom je bij deze geweldige locatie waar je een geweldig beeld van de kust krijgt. Je hebt zelfs uitzicht op de oorspronkelijke locatie van de vuurtoren.

  East Cape Vuurtoren - Thomas (public domain)
  De bekende East Cape Vuurtoren | foto: Thomas

  Raukokore Anglikaanse Kerk

  Deze Anglicaanse kerk bij Raukokore ziet er prachtig maar wat verloren uit. Middenin het groene landschap staat opeens een mooie oude kerk met een wit houten hek erom heen. Niet te missen en zeker de moeite waard voor een stop en het maken van een foto.

  Raukokore Anglikaanse Kerk - East Cape roadtrip
  Mooi moment om even te stoppen tijdens je East Cape roadtrip: Raukokore Anglikaanse Kerk

  Leuke plekken om te slapen tijdens deze road trip

  Als je per auto de East Cape route gaat doen, denk er dan aan dat je weinig hostels of motels tegenkomt. Het zijn vooral campings met cabin/kamerverhuur die je tegen gaat komen. Met de camper heb je meer keuze om te slapen dan met een gewone auto. Maar het is goed te doen. Geen zorgen, ik heb de route de eerste keer ook met de auto gereden.

  Met de camper is het een aanrader om te slapen bij Ruakokore School in Waihau Bay. Het is een voormalig schoolgebouw, dat vooral bekend is van de Nieuw-Zeelandse film Boy, en waarvan het terrein nu een kampeerterrein is. Voor een donatie van $15 sta je op een prachtige plek aan de kust met schitterend uitzicht (even de weg oversteken en je bent er). De voorzieningen zijn er goed en de mensen vriendelijk. Iets dat je sowieso gaat meemaken in dit gebied. Nog een reden om een rondje East Cape te doen.

  Verder kun je door gratis kampeer-apps als Campermate te gebruiken alle budget campsites en commerciële ‘holiday parks’ in deze regio vinden.

  Hoe lang heb ik nodig voor de East Cape route?

  Zoals met alles in Nieuw-Zeeland hangt dit ook helemaal af van wat je wilt gaan doen. Gaat het je alleen om een rondje East Cape met wat stops en korte wandelingen, dan kun je het in 2 dagen doen. Maar als je het echt wilt zien en meemaken, trek dan minstens 3 tot 4 dagen ervoor uit. Vooral als je ook de meerdaagse hikes wilt gaan doen, tel er dan nog maar een paar dagen bij op.

  Zonsopkomst aan de East Cape van Nieuw-Zeeland
  Zie als eerste de zon opkomen tijdens de East Cape route | foto: Tourism Eastland

  Ga jij deze route ook rijden?

  Deze route is met recht een unieke route door Nieuw-Zeeland. Je gaat meer van het Noordereiland zien dan de vele reizigers die dit prachtige gebied overslaan. Wat vind jij ervan? Ga jij nu de East Cape route aan je reisroute door Nieuw-Zeeland toevoegen? Laat gerust hieronder een vraag of opmerking achter als je nog meer info wilt hebben.

  4.8 4 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven