Review van Culture Wise New Zealand

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Recent kregen we het boek Culture Wise New Zealand onder ogen. Het is een boek uit 2007 en wij waren erg benieuwd hoe interessant dat boek is voor een ieder die nu naar Nieuw-Zeeland wil gaan voor emigratie, werkvakantie of wat dan ook. Nou wij waren positief verrast door de uitkomst.

  Culture Wise New Zealand heeft als ondertitel 'the essential guide to culture, customs, and business etiquette' en het maakt die kreet zeer zeker waar. Het boek is handzaam (dus makkelijk mee te nemen op reis) en staat vol met allerlei mega-interessante feiten over het leven in Nieuw-Zeeland.

  Het boek is ingedeeld in de volgende hoofdstukken cq. onderwerpen:

  1. A change of culture: over de multiculturele samenleving en cultuurschok
  2. Who are the New Zealanders: geschiedenis van “de Nieuw-Zeelander” (Maori vs Pakia)
  3. Getting started: alle zaken om aan te denken voor vertrek naar Nieuw-Zeeland, van immigratiedocumenten tot kosten van levensonderhoud
  4. Breaking the ice: mensen ontmoeten en omgangsvormen
  5. The language barrier: Nieuw-Zeelands Engels, Maori en lichaamstaal
  6. The New Zealanders at work: van werk zoeken in Nieuw-Zeeland tot werk-ethiek
  7. On the move: alles over reizen in Nieuw-Zeeland
  8. The New Zealanders at play: na het werk drinken en uit eten gaan, plus omgangsvormen
  9. Retail therapy: winkelervaringen in Nieuw-Zeeland, van dagelijkse boodschappen tot luxe goederen
  10. Odds & ends: allerlei handige feiten over Nieuw-Zeeland, van het klimaat tot religie.

  Het 224 bladzijden tellende boek (paperback) staat niet alleen vol met (tijdloze) feiten maar ook met veel kleurenfoto's die het geheel nog duidelijker maken. Natuurlijk zijn er feiten en wetenswaardigheden die aan tijd gebonden zijn, maar de meesten zijn dat niet. De geschiedenis, omgangsvormen, etiquette e.d. zijn namelijk niet echt aan veranderingen onderhevig en kloppen nog steeds. Winkeltijden e.d. veranderen wel door de jaren heen, maar dat zie je dan vanzelf als je in het land bent.

  Review van boek Culture Wise New Zealand
  Review van boek Culture Wise New Zealand

  De tekst staat per bladzijde in twee kolommen wat het lezen erg makkelijk maakt. Je leest er snel doorheen en pikt makkelijk de onderwerpen eruit die voor jou van belang zijn. Culture Wise New Zealand geeft je echt een goed beeld van het leven, wonen en werken in Nieuw-Zeeland nog voordat je er voet aan land hebt gezet.

  Ons favoriete hoofdstuk is toch wel nummertje 8: The New Zealanders at play. Daarin wordt goed duidelijk dat het motto in Nieuw-Zeeland is: work hard, play hard. Werk is werk en dat doe je goed, maar daarna is vrije tijd ontzettend belangrijk waarin je helemaal kun losgaan in alles dat je bezig houdt (stappen, sport, spel etc). Niks leven om te werken. Oh en er staat een hele handige tabel in waarmee je meteen je weg weet te vinden in de koffiewereld van Nieuw-Zeeland. De belangrijkste koffies daar zijn:

  • Short black: enkele espresso
  • Long black: dubbele espresso met wat heet water
  • Flat white: koffie met het niet-schuimende deel van opgeklopte melk
  • Latte: koffie met melk
  • Cappuccino (zeg maar ‘cappu' als je bestelt): koffie met opgeschuimd melk
  • Americano: espresso aangelengd met water (Nederlands bakkie)
  • Plunger coffee: koffie uit cafetière ook wel French Press genoemd.

  Oh en die kun je bestellen in varianten met het soort melk, zoals Trim Latte (met magere melk) of Soy Latte (met soja-melk). Die info heb je alvast in de pocket. Maar Culture Wise New Zealand bevat veel meer van die handige feiten die je start in Nieuw-Zeeland veel makkelijker maken.

  Het is dan ook echt een aanrader voor iedereen die op het punt staat om te emigreren naar Nieuw-Zeeland of om er een jaar lang z'n werkvakantie (aka working holiday) door te gaan brengen. Voor de lage prijs is het een koopje boordevol informatie over Nieuw-Zeeland.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven