Het aanvragen van een VOG is nu nog makkelijker en net zo voordelig

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Op afstand al je zaken regelen is altijd fijn. Wie heeft er tegenwoordig nog tijd en zin om afspraken in te plannen bij bureaucratische instanties? Het aanvragen van een VOG kan tegenwoordig ook heel makkelijk online. En zo gaat dat in z'n werk.

  Voor achtergrondsonderzoek voor een bepaalde baan of zelfs een visum kan er gevraagd worden om een Verklaring Omtrent Gedrag. Zo’n VOG kon je vroeger alleen bij de gemeente aanvragen, maar tegenwoordig is het een stuk makkelijker. Je kunt het nu ook online aanvragen. We hebben informatie over het VOG voor je op rij gezet.

  Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en waarom is het nodig?

  Het VOG oftewel Verklaring Omtrent Het Gedrag is een bewijs dat je geen strafblad hebt en/of geschikt bent voor bepaalde activiteiten of functies. Bij bepaalde beroepen kan een VOG vereist zijn, bijvoorbeeld als het gaat om werken met vertrouwelijke gegevens of met kinderen.

  Ook kan een Verklaring Omtrent Gedrag nodig zijn voor het aanvragen van een visum.

  Zo vraag je een VOG online aan (ook vanuit het buitenland)

  Bij het aanvragen van een VOG is dit heel belangrijk: sta je ingeschreven bij een gemeente in Nederland en heb je een Nederlands postadres?

  VOG online aanvragen - kan dat?
  Of je een VOG online kunt aanvragen, hangt van situatie af: ingschreven in Nederland of niet! | foto: Eugene

  Al jouw vragen over VOG beantwoord

  Zo'n bureaucratisch papiertje als een VOG en het aanvragen ervan, kan veel vragen oproepen. Daarom hebben we hier de meest-gestelde vragen alvast voor je beantwoord.

  Wat is Dienst Justis?

  Dienst Justis is de officiële overheidsinstantie die de VOG uitgeeft. Het is onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en is de enige in Nederland die de Verklaring Omtrent Gedrag af kan geven.

  Ook als je de VOG-aanvraag online doet, gaat de aanvraag altijd via Dienst Justis. Je kunt zelf de aanvraag niet bij Dienst Justis doen, tenzij je niet staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente en geen Nederlands postadres hebt.

  Is een VOG duurder als je het online aanvraagt?

  Er zijn veel partijen actief die een online aanvraag voor een VOG aanbieden. Dienst Justis waarschuwt hier ook voor dat er vaak te veel berekend wordt voor deze online aanvragen. Ook TV-programma Kassa heeft er recent aandacht aan besteed. Pas op voor websites die meer geld vragen voor een VOG dan nodig is.

  Gelukkig is er ook VOGnodig.nl die een eerlijker en transparante prijs rekent voor het aanvragen van een VOG: €41.85 (wat bestaat uit €33,85 kosten Dienst Justis en €8 kosten voor VOGnodig).

  Dit is exact hetzelfde wat je betaalt als je de aanvraag zelf bij de gemeente doet, daar betaal je ook €41,85.

  Het online aanvragen van een VOG hoeft dus helemaal niet duurder te zijn. Je betaalt hetzelfde en het is makkelijker. Bij de gemeente moet je namelijk een afspraak maken, 2x langskomen bij de gemeente en een handtekening van je (toekomstige) werkgever hebben. Bij de online aanvraag, heb je dat allemaal niet nodig en de prijs is hetzelfde.

  Hoe ontvang je een VOG?

  Hoe je de aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag ook doet, je ontvangt de VOG altijd via de post. Daarom is het belangrijk om een Nederlands postadres te hebben.

  Komt een VOG in het Engels?

  Het grootste deel van het VOG bestaat uit Nederlandse tekst, maar alle belangrijke elementen zijn ook vertaald in het Engels. Het Verklaring Omtrent Gedrag komt dus in 2 talen. Bekijk een voorbeeld van het document dan weet je hoe een VOG eruit ziet.

  Zo noemen ze een VOG in het buitenland

  Een VOG is precies wat de lange naam al zegt, een Verklaring Omtrent het Gedrag. Het is een “background check” om te kijken of je wel zuiver op de graad bent, om een Hollandse klassier te gebruiken. In het Engels wordt het vaak “certificate of good conduct” of “Police Clearance Certificate” genoemd.

  Wat staat er precies in een VOG?

  De Verklaring Omtrent Gedrag is een verklaring die aantoont dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd die voor bepaald werk of een visum een risico kunnen vormen.

  En dat wordt verteld in het VOG, maar dan in lange ambtelijke zinnen. Het is en blijft een officieel overheidsdocument.

  Hoe lang is een VOG geldig?

  Het VOG is altijd een momentopname. Op het moment dat de verklaring wordt uitgegeven, verklaart de overheid (Dienst Justis) dat je geen strafbare zaken hebt gepleegd. Dat kan natuurlijk altijd daarna veranderen, al hopen we dat niet. De werkgever, opdrachtgever of de immigratiedienst waar je een VOG van moest aanvragen, bepaalt hoe oud de verklaring maximaal mag zijn.

  Meer informatie of vragen?

  Heb je zelf ervaring met het aanvragen van een VOG (vanuit het buitenland?), laat dan hieronder jouw ervaring & tips achter als commentaar. Plaats ook vragen die in het artikel niet beantwoord zijn want deze beantwoorden we graag en voegen we toe aan het artikel.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven