Ontdek de Wild West Coast van Nieuw-Zeeland en zie wat de Westkust van het Zuidereiland te bieden heeft

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Het westelijk deel van het Zuidereiland wordt wel de Wild West Coast genoemd. Waarom dat zo is en wat er allemaal te doen is, ga je ontdekken in deze blogpost. Maak je klaar voor een toffe virtuele rondreis langs de West Coast van het Zuidereiland.

  Er zijn verschillende wegen die naar de Westkust leiden.

  • State Highway 6 (SH6) vanaf Nelson naar Westport (vlakbij Cape Foulwind)
  • Vanaf Christchurch via Hamner Springs over de Lewis Pass naar Reefton en dan naar Greymouth of Westport.
  • Vanaf Christchurch via Arthur’s Pass waarbij je dan tussen Hokitika en Greymouth uitkomt.
  • Vanaf Christchurch via Lake Tekapo over Burke’s Pass en Lindis Pass om Lake Hāwea heen, vlakbij Wanaka, en dan naar Haast waar je West Coast road trip gaat beginnen.

  Zoals je ziet, er zijn verschillende routes om er te komen. Dus je kunt in 3 tot 5 dagen veel zien en doen, maar je kunt het ook inplannen in een langere rondreis over het Zuidereiland. De Wild West Coast met de ruige rotsige kustlijn is zeker de moeite waard.

  Belangrijke tips voor je aan de West Coast roadtrip begint

  Hoe je ook gaat rijden, zoals met elke roadtrip in Nieuw-Zeeland is het belangrijk dat je met voldoende benzine aan je reis begint. Aan de Westkust kom je relatief weinig dorpen tegen, benzinepompen liggen verder weg dan je denkt. De weg is ook bochtig en heuvelachtig dus je verbruikt altijd meer dan op een gewone rechte weg.

  De tweede belangrijke tip is om insectenspray (ter voorkoming) en tea tree oil (ter behandeling) mee te nemen op je roadtrip want aan de Westkust ga je de beruchte Nieuw-Zeelandse ‘sandfly’ mee maken. Deze insecten zijn vele malen irritanter en volhardender dan gewone muggen. Je komt ze vaak tegen op het strand, zanderige gebieden of bij water. Het hangt ook af van het weer en seizoen. Ik heb West Coast trips gedaan waar er nauwelijks een ‘sandfly’ te bekennen was maar ook waar je helemaal lek geprikt werd als je maar even stil stond. In beweging blijven en zo min mogelijk huid vrij hebben is een laatste tip die ik je mee wil geven voor je aan deze roadtrip gaan beginnen.

  Westkusttrip via Lewis Pass

  Laten we deze keer via Lewis Pass naar de West Coast gaan. Onderweg kom je langs Hamner Springs, dat bekend is van de thermische baden, en ga je langs verdwenen warmwaterbronnen. De aardbeving heeft deze bedekt met een laag grond en keien. Als je stopt boven op de pas, kom je bij een klein meertje vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de bergen. Het is een prachtige route om te rijden, door langgerekte valleien en langs blauwe rivieren.

  Uitzicht vanuit de auto terwijl er over Lewis Pass gereden wordt
  Altijd een mooi uitzicht als je via Lewis Pass aan je West Coast roadtrip gaat beginnen

  Terug in de tijd in mijnwerkersdorp Reefton

  Aan de andere kant van de pas kom je bij het oude mijnwerkersplaatsje Reefton. Hier kun je een mooie route lopen langs de Inangahua rivier. Net buiten het dorp ga je dan over een oude hangbrug waarna je het dorp van de andere kant van de rivier ziet. Verder heeft het dorp een paar antiekzaakjes en zit er een leuke coffeeshop/bakkerij. Ook staat er in het dorp een oud mijnwerkershuisje waar de Bearded Miners laten zien hoe het leven er toentertijd aan toe ging.

  In de omgeving van Reefton zijn vlakbij de weg in het bos een aantal mooie DOC-kampeerterreinen waar je voor weinig de nacht kunt door brengen. Let wel op want in de winter kan het koud worden in deze omgeving. Zelf heb ik kampeernachten rond en onder het nulpunt meegemaakt. Het is dan fijn opwarmen in de koffietent van Reefton, terwijl de wereld wakker wordt en wacht tot de mist optrekt.

  Uitzicht door de dorpsstraat in Reefton waarbij een deel van de achtergrond en de lucht dicht met mist zit
  Een vroege en mistige ochtend in Reefton. Perfect moment om op te warmen met koffie.

  Twee opties om verder naar de West Coast te gaan

  Vanaf Reefton heb je de keuze om verder naar Greymouth te gaan via State Highway 7 (SH7) of om via de SH69 en SH6 naar Westport te gaan. Beide opties zijn leuk en de moeite waard dus de keuze is helemaal aan jou.

  Optie 1: Over de SH7 via Waiuta, spookstad en perfect om te urbexen

  Volgens de i-site in Reefton is dit een spookstad van een vergane mijnwerkersgemeenschap. In dit dorp kun je een wandeling maken langs de paar huizen die er nog staan. De meeste materialen zijn in de loop der jaren gestript of vergaan. Vaak is het enige wat nog herinnert aan het dorp een schoorsteenmantel die verdwaalt tussen het hoge gras en struiken staat.

  Er zijn een paar huizen gerestaureerd, die je van binnen kunt bekijken. Het merendeel is echter in vergaande staat van ontbinding. Een ideale plek om wat urbex-foto’s te maken.

  Optie 2: Over SH69 & SH6 naar Westport voor Cape Foulwind en Pancake Rocks

  Westport is eigenlijk waar de West Coast echt begint. Als je dus een roadtripper bent die alles aan de Westkust van het Zuidereiland wilt zien, dan is dit weer je moet beginnen. Westport is van oorsprong een vissers- en goudmijnstadje, waardoor het zo’n lekkere industriële look & feel heeft.

  Als je nacht wilt doorbrengen in Westport, dan kun je kiezen uit verschillende hostels, motels, vakantieparken en campings. Een aanrader is het TripInn Hostel – YHA Westport, vooral omdat het zo’n prachtig historisch gebouw is.

  Foto van het historische gebouw dat het TripInn Hostel - YHA Westport is
  Goede accommodatie in Westport in een mooi historisch gebouw: TripInn Hostel – YHA Westport

  Cape Foulwind

  Cape Foulwind ligt op 15 minuten rijden van Westport. Hier kun je goed zien hoe ruig de westkust is en waarom ze het de Wild West Coast noemen. De naam is in 1770 door Captain Cook bedacht, nadat zijn schip een flink eind van de kust werd geblazen. Het geeft precies aan wat je er kunt verwachten, wat de vorige naam van dit punt ook al aangaf: Rocky Cape is de naam die Abel Tasman eraan gaf.

  Aanraders om te zien bij Cape Foulwind zijn de vuurtoren, de pelsrobbenkolonie en het uitzicht op de bergen en de kustlijn. Je kunt dit allemaal zien als je de Cape Foulwind Walkway loopt. Dit wandelpad is ongeveer 3,4 km lang. Het is een makkelijk te lopen wandelroute, geschikt voor elk fitheidsniveau.

  Het wandelpad bij Cape Foulwind op een mooie zonnige dag. Aan de rechterkant ligt de oceaan.
  Cape Foulwind is een mooi begin van je Westkust roadtrip. De wandeling is voor iedereen goed te doen.

  Pancake Rocks bij Punakaiki is een West Coast klassieker

  De bekende pannenkoekrotsen bij Punakaiki is iets dat je niet mag overslaan. Nog een reden om op de Westkustroute voor optie twee te kiezen. Vanaf Westport zie je gewoonweg meer.

  De kalkrotsen zijn van dichtbij te bewonderen. Door de structuur van het kalksteen lijkt het net of het allemaal op elkaar gestapelde pannenkoeken zijn. Het is een makkelijke stop op de route met voldoende parkeerplekken en een makkelijk te lopen wandelpad. Veel tijd hoeft het je niet te kosten. Ideaal om je roadtrip even te onderbreken.

  Pancake Rocks - kalksteenrotsen die op een stapel pannenkoeken lijft. De foto kijkt van bovenaf op de rotsen en langs de kustlijn.
  Pancake Rocks – Wie heeft er trek in pannenkoeken?

  De West Coast roadtrip gaat verder, op naar Greymouth

  Net voor je in Greymouth aankomt – als je via de binnenlandroute SH7 gaat – rijd je langs een oude mijn: Brunner Mine. Ben je in Westport begonnen dan zul je een stukje het binnenland in moeten rijden om deze mijn te bezoeken.

  Hier vond in 1896 een groot mijnongeluk plaats waarbij 65 mensen om het leven kwamen. In de mijn werd steenkool gewonnen en op die plek zie je nog veel van de oude mijn en de fabriek. Ook de prachtige hangbrug over de Grey rivier is er nog.

  Greymouth is de thuisbasis van de Monteith's brouwerij. Dat maakt dit stadje een prima stop voor liefhebbers van speciaalbier. De brouwerij is te bezoeken en je kunt er prima eten, pubfood met een twist. En uiteraard kun je er een ‘craft beer’ proeverij doen.

  Of je Monteith's bier nog ‘craft beer’ mag noemen, laat ik aan de puristen over. De brouwerij begon ooit als kleine familiebrouwerij maar is al lange tijd onderdeel van DB Breweries oftewel Heineken. DB heeft meerdere keren geprobeerd de brouwerij in Greymouth te sluiten, maar dat leidde altijd tot protest. In 2021 zijn de plannen doorgegaan en wordt Monteith's bier niet meer in Greymouth gebrouwen.

  De brouwerij is nu eigendom van de gemeenschap en is nog steeds te bezoeken. Er worden nu kleine batches gebrouwen dus liefhebbers kunnen nog steeds een brouwerijtour doen.

  Het blauwe water van Hokitika Gorge

  Verder naar Hokitika, ongeveer 40 kilometer zuiderlijk van Greymouth. Het is een leuk dorpje waar je van alles kunt doen, zoals de Copland track lopen nabij Fox Glacier. In Hokitika hebben ze aan de kust de plaatsnaam geschreven met hout, gevonden op het strand. Met de ondergaande zon wordt dit een heel mooi schouwspel.

  Hokitika Gorge is een prachtige kloof met helderblauw water, tenminste als je op het juiste moment daar bent. De kleur van het water hangt geheel van de tijd van het jaar en het weer af. Het turquoise/blauwe water komt door wat ze ‘rotsmeel' of ‘gletsjermeel' noemen. Dit zijn hele fijne deeltjes of stof dat ontstaat door de beweging van de gletsjer over de kalkstenen rotsen. De weerkaatsing van het licht op deze deeltjes is wat voor de blauwe kleur zorgt. Tijdens heftige regenval of het massale smelten van sneeuw, zakken de deeltjes naar de bodem van de rivier, waardoor de mooie blauwe kleur verdwijnt.

  Je moet dus echt geluk hebben qua timing om de kleur te zien. Zelf ben ik er regelmatig geweest en heb het prachtige blauw gezien maar ook heb ik het water als een saaie grijze massa gezien. Echt bizar dat verschil.

  Het blauwe water van Hokitika Gorge - gezien vanaf de zijkant van de rivier zodat je recht vooruit uitzicht hebt op hangbrug
  Met een beetje goede timing en wat geluk, ga je het felle blauwe water van Hokitika Gorge zien

  Richting Haast voor de gletsjers: Fox en Franz Josef

  Nog twee van die zeer bekende Nieuw-Zeelandse attracties, de gletsjers. Fox Glacier en Franz Josef Glacier zijn de plekken waar je kunt hiken en redelijk dichtbij de gletsjer kunt komen. Ook kun je ervoor kiezen om een betaalde tocht over en door de gletsjer te doen of een helicopterlanding op de gletsjer te doen. Check deze aanbiedingen & deals voor al deze toffe gletsjer-activiteiten, dan heb je deze alvast geboekt tegen een lage prijs en ben je er zeker van dat je straks niet misgrijpt omdat het druk is.

  Welke mooier of leuker is, is lastig te zeggen. Ga ze dus allebei bezoeken en oordeel zelf. Boek een voordelige accommodatie bij de gletsjers en blijf een dag of 2 om beide gletsjers en de omgeving goed te verkennen. Wat voor mij vooral opvallend en bizar is, is het feit dat de gletsjers ontzettend aan het slinken zijn. Als je foto’s naast elkaar legt van enkele jaren geleden en nu dan is het verschil schrikbarend.

  En vergeet het beroemde Lake Matheson niet

  Over Lake Matheson moet je niet schrijven, dat moet je zien. Niet alleen omdat het een schitterende lokatie is, maar ook omdat ik al eerder een artikel over Lake Matheson (en andere spiegelmeren) heb geschreven.

  Lake Matheson in winter - ochtendsessie
  Bezoek aan spiegelmeer Lake Matheson (ochtend)

  Meer dan een roadtrip, de West Coast is een ervaring

  Vanaf Haast kun je verder doorrijden om naar Wanaka en Queenstown te gaan. Daarmee is de West Coast roadtrip voorbij maar toch ook niet. Deze blogpost is slechts een kort overzicht van wat er aan de Westkust van het zuidereiland te doen en te zien is. Er is natuurlijk nog veel meer. Het hangt er helemaal van af wat jij leuk vind om te doen. Er zijn nog veel meer hikes en toffe stopplekken op te noemen.

  Maar met deze hoogtepunten heb je een lijstje van dingen die je niet mag missen aan de Westkust. En je weet nu dat deze roadtrip echt de moeite waard is.

  Deel vooral jouw tips en ervaringen van je West Coast roadtrip. Ik ben erg benieuwd wat jij het leukste op deze route vond.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven