Is de Forgotten World Highway route de mooiste roadtrip in Nieuw-Zeeland? Als je er de tijd voor neemt!

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Er is een weg in Nieuw-Zeeland die slechts 149 kilometer lang is, goed te rijden is en door geweldige landschappen gaat, maar toch door velen wordt overgeslagen. Welkom bij de Forgotten World Highway. De toegangspoort naar een alternatief universum, tenminste zo voelt het.

  Provincie Taranaki heeft zoveel te bieden

  Taranaki is sowieso al een stuk van het Noordereiland dat door velen wordt overgeslagen. Wat ontzettend jammer is omdat het een geweldig mooi, ietwat ruig en vooral rustig gebied is. Niet zo rustig als de unieke East Cape route die praktisch er schuin-tegenover ligt, aan de rechterkant van het Noordereiland.

  Een ander voordeel van de provincie Taranaki is dat er relatief veel gratis kampeerplekken te vinden zijn, voor self-contained en niet-self-contained campervans. Het enige dat de provincie van je vraagt is om het weer netjes achter te laten en een kleine donatie achter te laten om te helpen deze mooie gratis kampeerplekken te onderhouden.

  Trust me, het zijn echt geweldige gratis kampeerterreinen, ook voor niet-self-contained dus alle soorten wagens zijn er welkom. Daarover later meer… Nu gaan we het hebben over de Forgotten World Highway, de mooiste weg naar Taranaki.

  Stap dus in je voordelige huurauto of leg je bagage in die toffe & betaalbare camper want het is tijd voor een toffe road trip! Op naar de magische wereld van de Forgotten World Highway.

  Waar ligt de Forgotten World Highway?

  De Forgotten World Highway staat ook bekend als State Highway 43 (SH43) en loopt van Taumarunui in het Ruapehu District naar Stratford in Taranaki. Het is de oude route naar Taranaki maar zo de moeite waard om te gaan verkennen. Als je er geweest bent, dan zul je het er mee eens zijn: Forgotten World Highway is de mooste roadtrip in Nieuw-Zeeland… Okay, een van de mooiste.

  Dat blijft toch wel het lastige van Nieuw-Zeeland. Elke keer als je het mooiste gebied of de meest geweldige route tegenkomt, dan roep je dat na een paar dagen weer. Er zijn zoveel “mooiste” van iets in Nieuw-Zeeland. Never stop exploring.

  Bord van Forgotten World Highway
  Op weg naar State Highway 43 oftewel Forgotten World Highway

  Waarom heet het eigenlijk de Forgotten World Highway?

  Lang, lang geleden… In een universum ver weg van hier… Oh nee, zo voelt het alleen maar als je deze weg rijdt. Lang geleden, voordat je per camper of auto het land kon verkennen, was dit deel van Nieuw-Zeeland wild, ruig en afgelegen. Daarom voelt deze route ook echt alsof je terug gaat in de tijd of dat je wordt meegenomen naar een parrallel universum. Je gaat letterlijk een soort van Vergeten Wereld verkennen.

  Is Lost World Highway hetzelfde als de Forgotten World Highway?

  Haha ja en nee. De Lost World Highway is wat sommigen de Forgotten World Highway noemen, terwijl de officiele naam van deze route toch echt Forgotten World Highway is. Als je de route rijdt, krijg je ook wel het gevoel door een verloren wereld te rijden, maar vergeten wereld is toch een betere omschrijving. Het Lost World Jurassic Park gevoel komt pas later als je gaat kamperen bij Lake Rotokare Scenic Reserve in Taranaki. Daarover later meer in dit artikel. Blijf lezen.

  Wanneer kun je de Forgotten World Highway het beste rijden?

  Het is een verharde weg – behalve een stuk van 12 km door de Tarangakau Gorge – dus deze roadtrip is het hele jaar te doen. Het kan echter glad worden en sommige delen van de weg zijn wat smal, maar zolang je de tocht per auto of kleine tot middelgrote camper (van sleepervan tot kampeerbusje) maakt is het prima te doen.

  Tips voor het verkennen van de Forgotten World Highway

  Zorg dat je met voldoende benzine op pad gaat als je de Forgotten World Highway gaat rijden want je komt onderweg geen tankstations tegen.

  Het maakt niet uit aan welke kant van State Highway 43 je begint. Vanaf de beroemde Tongariro Crossing is het bijvoorbeeld heel makkelijk om naar Taumarunui te rijden (minder dan een uur) om de Forgotten World Highway te verkennen. Of je kunt beginnen in Stratford en deze weg andersom doen en dan voor de Tongariro Crossing gaan.

  Stratford - middenin Taranaki
  Welkom in Stratford, middenin de provincie Taranaki

  Kamperen op of bij de Forgotten World Highway

  Een goede nachtrust geeft je een frisse start van de dag. Dan kun je goed beoordelen of de Forgotten World Highway echt de mooiste roadtrip in Nieuw-Zeeland is.

  Overnacht dan ook dicht bij het begin van de route en gebruik de hele dag om de Forgotten World Highway te verkennen. Het is een relatief korte roadtrip, maar je wilt het echt niet gehaast rijden. Dit is een “slow road trip” route, eentje waarvan je rustig moet genieten om de pracht van het landschap goed op je in te laten werken.

  Of je gaat voor optie twee en overnacht naast de Forgotten World Highway. Er zijn een aantal fantastische en goedkope kampeerplekken van DOC – Department of Conservation – vlakbij de weg te vinden, midden in het prachtige landschap.

  Ngaherenga Camping in het Pureora Forest

  Dit is een geweldige plek om een nacht (of twee) door te brengen als je uit de omgeving van Auckland of Hamilton komt, aangezien het een klein eindje rijden is van deze steden. Het is ook slechts een uur rijden naar Taumarunui, zodat je de volgende ochtend vroeg de SH43 kunt verkennen.

  Maar de belangrijkste reden om te kamperen op camping Ngaherenga is dat het een heerlijke rustige plek is om te overnachten. Deze simpele DOC-camping is niet een groot grasveld waar alle campers staan. Het heeft juist allerlei kleinere gedeeltes en inhammen.

  Ngaherenga kampeerterrein
  Rustig en beschut kamperen op Ngaherenga kampeerterrein, vlakbij Forgotten World Highway

  Meer info over deze goedkope camping op de DOC-website.

  Ohinepane Camping

  Dit kampeerterrein ligt slechts 17 kilometer van Taumarunui aan de oevers van de Whanganui-rivier. Hier zie en hoor je veel inheemse vogels, zoals Kererū, Tūi en Fantail. Je kunt er ook vaak de bruine kiwi 's nachts te horen.

  Over dit kampeerterein kun je meer lezen op de DOC-website.

  Er is zoveel te doen en te zien op de Forgotten World Highway

  Het rijden van de Forgotten World Highway is al een attractie op zichzelf. Ook onderweg is er meer dan voldoende te zien en te doen. Kijk maar.

  Mount Damper Falls

  Als je de kans krijgt om een van de hoogste watervallen van Nieuw-Zeeland te bezoeken tijdens je roadtrip dan kun je daar geen nee tegen zeggen. Mount Damper Falls is sowieso de hoogste waterval van het Noordereiland.

  Het is maar een korte wandeling (1 km oftewel 30 minuten) van de parkeerplaats naar Mt Damper Falls. Echt iedereen kan deze wandeling doen.

  Meer info over de Damper Falls waterval vind je op de DOC-website.

  Een bezoek aan de republiek: Whangamomona

  Tijdens deze geweldige roadtrip over de Forgotten World Highway ga je heel even Nieuw-Zeeland uit. Je ziet op een gegeven moment borden als “Leaving New Zealand. Welcome to Whangamomona”. Maar geen zorgen, je bent nog steeds in Nieuw-Zeeland.

  Het begon allemaal in 1988 toen Whangamomona in twee regio's is gesplits: Taranaki en Manawatu-Wanganui. Bewoners waren er niet blij mee en hebben het gebied tot republiek uitgeroepen.

  Ze hebben zelfs Republic Holiday als officiële feestdag. Als bezoeker kun je zelfs een stempel in je paspoort krijgen om te “bewijzen” dat je de Republiek Whangamomona hebt bezocht. Het Whangamomona Hotel is de plek om een hapje te eten in de republiek of een nacht door te brengen. Hoe uniek is dat: je bent in Nieuw-Zeeland maar slaapt een nachtje niet in Nieuw-Zeeland.

  Whangamomona Hotel
  Welkom in het enige hotel in de republiek Whangamomona

  Maak fantastische foto’s op de Saddles

  Een Saddle is het laagste punt tussen twee heuvels of bergen waar de grond aan twee kanten omhoog en aan twee kanten naar beneden gaat. Tijdens de Forgotten World Highway roadtrip kom je er drie tegen:

  • Strathmore
  • Whangamomona
  • Tahora
  Koffiepauze op Forgotten World Highway
  Tijd voor koffie en genieten van het uitzicht op een van de Saddles op de Forgotten World Highway

  Moki-tunnel: Hobbit-gat in de berg

  De Moki-tunnel is een van de vijf tunnels waar Joshua Morgan plannen voor had rond 1890, vóór zijn ongelukkige dood in 1893. Moki-tunnel is de enige van deze vijf die ook daadwerkelijk gebouwd is. En die ook nog steeds in gebruik is.

  Het is de kleinste tunnel waar je doorheen gaat tijdens je roadtrip door Nieuw-Zeeland. Het is een smalle tunnel maar een auto of compacte camper kan er zo doorheen. De tunnel wordt vaak een Hobbit-gat genoemd.

  Moki tunnel op Forgotten World Highway route
  Gaat je huurauto of – camper door de smalle Moki Tunnen? Zekers!

  Aan de andere kant van de smalle tunnel ligt Tangarakau Gorge. Dat is het deel van de weg dat nog niet verhard is. Hier rijd je 15 kilometer op een (soms gladde) weg. Je kunt er nog steeds met een gewone auto rijden. Tangarakau Gorge is ook een prachtig stuk van de Forgotten World Highway.

  Het graf van Joshua Morgan

  Als we het toch hebben over Joshua Morgan, de landmeter uit Whangamomona. Zijn graf is te vinden aan de oevers van de rivier vlakbij de Forgotten World Highway. Het is een makkelijke stop tijdens je roadtrip.

  Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling naar het graf van Joshua Morgan. Op de parkeerplaats is veel informatie te vinden over Morgan en waarom hij werd begraven op die prachtige plek aan de oevers van de Whangamōmona-rivier.

  Graf van Morgan - Forgotten World Highway
  Graf van Morgan, makkelijk te bereiken omdat het direct aan de Forgotten World Highway ligt

  Bridge to Somewhere

  Waar gaat deze brug heen? Naar ergens. Echt. De brug is qua ontwerp te vergelijken met de Bridge To Nowhere in Whanganui National Park. Dat is trouwens ook een mooie historische brug die belangrijk was voor deze regio. Zeker ook de moeite waard om te bekijken.

  Ben je overtuigd? Ga jij ook de Forgotten World Highway verkennen?

  Het is de enige manier om zelf te zien of dit nu echt de mooiste roadtrip in Nieuw-Zeeland is… Of maar gewoon een heel mooi stuk van Nieuw-Zeeland om te rijden. Ik kan het echt iedereen aanraden. Het is namelijk ook een mooi moment om iets meer van Taranaki te zien.

  Einde van Forgotten World Highway
  En dan ben je alweer aan het einde van de Forgotten World Highway

  Bonus: meer redenen om Taranaki aan je roadtrip toe te voegen

  Zoals al gezegd, Taranaki is een stuk van het Noordereiland dat helaas nog door teveel reizigers wordt overgeslagen. Terwijl het zoveel te bieden heeft.

  De provincie is zeer pro-actief in het faciliteren van plekken waar iedereen gratis kan kamperen. Of je nu in een tentje slaapt, een niet-self-contained camper hebt of met een complete self-contained camper op pad bent. Taranaki heeft een gratis kampeerplek voor je. En op zeer mooie plekken. Kijk maar.

  Gratis kamperen non-selfcontained in NZ
  Ook met een non-self-contained compacte camper kun je gratis of voordelige kamperen, zoals bij Lake Rotokare in Taranaki.

  Kamperen bij Lake Rotokare Scenic Reserve in Taranaki

  Een van die geweldig mooie en gratis kampeerterreinen (een donatie is gewenst) is die op het Lake Rotokare Scenic Reserve (Sangster Rd). Dit terrein is geschikt voor alle soorten voertuigen maar ook voor tenten… Het aantal plekken is voor elk van deze beperkt dus wees er op tijd bij.

  Je slaapt in een afgesloten natuurgebied waar ook kiwi’s voorkomen. Bij binnenkomst voelt het alsof je het terrein van Jurassic Park opgaat (de eerste film). Twee grote poorten gaan langzaam open en je kunt het terein op rijden.

  De plekken voor self-contained en niet-self-contained zie je zo liggen, vlakbij een modern toiletgebouw. En vlakbij het meer. Rondom het meer kun je diverse wandelingen doen, genieten van de vele vogels – waaronder ook kiwi’s als je geluk hebt – en de rust. Ook kun je er een nachttour met een gids doen.

  Zie voor meer info over het meer en het natuurgebied.

  Taranaki: Like No Other

  Je vindt meer dan 35 kampeerplekken in Taranaki. En met veel dingen om te doen en te zien, mag Taranaki niet ontbreken in je roadtriproute.

  • Mount Taranaki (Mount Egmont) – De iconische slapende vulkaan middenin Taranaki. De plek om iconische NZ-foto’s te maken, foto’s die heel tof zijn als je ze groot op canvas laat afdrukken. En de plek voor allerlei activiteiten, van skiën in de winter tot hiken in de andere seizoenen. Kijk maar naar alle mogelijkheden op of rondom Mount Taranaki.
  • Surf Highway 45 – de makkelijk-te-vinden route, een gedeeltelijk rondje (de buitenrand) om Taranaki. Genoeg te doen en te zien onderweg. Geniet van de kust bij Taranaki.
  • Maketawa Museum – Regendag? Of gewoon liever ook een binnenactiviteit doen? Check dan Maketawa Museum, een must-see voor liefhebbers van John Deere tractoren.

  En je kunt er makkelijk op een van mijn favoriete plekken van het Noordereiland komen… De ruige kust van Tongapōrutu in het noorden van Taranaki. Een plek waar je ook de bekende Three Sisters rotsformatie kunt zien.

  En dat alles is met elkaar verbonden via de Forgotten World Highway, waar je trip naar Taranaki begint of eindigt. Je kunt de route zo plannen dat je niets twee keer ziet of doet. Dus op naar Taranaki…

  5 1 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  2 Reacties
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Nicole
  Nicole
  Gast
  2 maart 2023 21:38

  Een geweldige route, wij gaan nu voor het laatste stukje richting Stratford…

  Scroll naar boven