Ons bezoek aan de chocoladehemel van Cadbury in Dunedin

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Er zijn vele redenen om Dunedin te bezoeken maar voor de liefhebber van chocolade is er maar eentje: Cadbury. In Dunedin staat namelijk sinds jaar en dag de meest zuidelijke fabriek van het chocolade-imperium van Cadbury. En bij die fabriek hoort Cadbury World, een blik achter de schermen van Cadbury.

  Update mei 2018: Na de sluiting van de Cadbury fabriek in Duneding is ook Cadbury World gesloten. Eventuele verplaatsing, verbouwing of wat dan ook zijn helaas van de baan. Cadbury zal geheel uit Dunedin verdwijnen. Onze chocolade-herinneringen blijven… O.a. in de foto's en verhalen in deze blogpost. Helaas kunnen jullie Cadbury World niet meer bezoeken. 🙁

  Chocolade-herinneringen in Dunedin

  Voor de echte choco-liefhebbers staat hieronder nog onze oorspronkelijke blogpost uit 2014 over het bezoek aan Cadbury World in Dunedin.

  Aankomst in de chocolade-hemel van Cadbury

  Het maakt niet uit vanaf welke richting je Dunedin in komt, met de auto kom je altijd wel langs de Cadbury-fabriek. En mocht je het grote witte gebouw met de paarse letters toch over het hoofd zien, de plaatselijke bevolking stuurt je zo de juiste richting op.

  Let wel even op want het gebied rondom Cadbury is betaald parkeren… Op het parkeerterrein van de supermarkt (Countdown) aan de overkant na. Maarrrr daar mag je maar maximaal 90 minuten staan. En ja, er wordt gecontroleerd. Gelukkig is parkeren in Dunedin niet zo prijzig dus veel hoeft het je niet te kosten.

  Je ticket voor de Cadbury-fabriek reserveer je online, zodat je altijd weet of de tour op dat tijdstip en die dag door gaat. En het mooie is, je zit niet persé vast aan dat tijdstip want als je eerder bent en er is plek, dan kun je gewoon met een eerdere groep mee.

  De werkelijkheid van Cadbury World en de fabriek

  Foto's maken en filmen is in de fabriek absoluut niet toegestaan. Om zeker te weten dat iedereen zich eraan houdt, dien je voordat de tour begint al je eigendommen (camera's, tassen, sieraden etc) in een tasje te stoppen en dat in een kluisje te leggen.

  We kunnen je dus geen geheimen vanuit de Cadbury-fabriek laten zien. Je moet het doen met onze verhalen. Tijdens de tour leer je ontzettend veel over de geschiedenis van het merk Cadbury en hoe bepaalde producten geproduceerd worden. Dit alles wordt ondersteund door videozuilen op diverse punten in de fabriek en de verhalen van je 'tour guide', een echte (ervaren) werknemer van Cadbury.

  Maarrrrr wat je erg weinig ziet tijdens de rondgang door de fabriek is CHOCOLADE. Ja je krijgt op verschillende momenten chocoladesnacks in je ‘goodie bag' gepropt, maar van het hele proces is bar weinig te zien in de fabriek.

  Het komt niet verder dan: “in de buizen boven je hoofd wordt x-liter choclade per minuut vervoerd” (en die buizen zijn niet doorzichtig zoals in de chocoladefabriek van Willy Wonka). Maar het mooiste was toch wel “hier maken ze product xyz maar zo te zien, hebben ze hun quotum gehaald en maken ze alles klaar voor de volgende ploeg om over te nemen”.

  Aan het einde van de rondleiding zie je meer chocolade dan in de hele fabriek. In de ‘gift shop' wel te verstaan, oftewel je mag je geldbuidel weer trekken. Maar dat is wel de moeite waard want je kunt de chocolade voordeliger kopen en er worden items verkocht die je niet in elke winkel in de gewone wereld tegen komt.

  Conclusie

  Cadbury is een icoon in Nieuw-Zeeland, het is een belangrijke werkgever in de geschiedenis van Dunedin. Een bezoek aan zo'n icoon is dus zeker de moeite waard. Maar als het je echt gaat om de processen van dichtbij te zien en het chocolade-maken live mee te maken, dan kun je het uitgebreide bezoek (‘factory tour') beter overslaan.

  Ga dan voor een ‘self-guided centre tour' en duik meteen de ‘gift shop' in voor je favoriete chocolade tegen outlet prijzen. Of ga direct naar het koffiecafe voor heerlijke Cadbury chocolade/koffie-dranken.

  Hopelijk voegt Cadbury snel een lijst aan hun website toe, waarop te zien is wanneer een bepaald product gefabriceerd wordt en wanneer er een ploegenwissel is. Wij hadden net de pech tijdens zo'n ploegenwissel langs te komen en dus bar weinig van het daadwerkelijke proces te zien.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven