Werken in Nieuw-Zeeland: ervaringen van een reiziger

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Wat is er nu mooier dan de ervaringen te lezen van iemand die al in Nieuw-Zeeland heeft gewoond en gewerkt? Precies. Daarom ben ik weer achter het toetsenbord gekropen om mijn verhaal te vertellen over werken in Nieuw-Zeeland. Ervaringen die ik als reiziger heb gehad in het werkende Kiwi leven.

  Na al het voorbereidende werk (visum, plannen etc) sta je dan opeens in Nieuw-Zeeland en gaat het avontuur beginnen. En is het tijd om op zoek te gaan naar werk in Nieuw-Zeeland, waar dan ook. Het land ligt open voor je. Geen plannen voor een woon- of werkplaats, ik liet mij leiden door de kansen. Waar werk is daar zou ik me de komende tijd gaan vermaken.

  Voor mij werd dat Auckland… Heel eerlijk gezegd, mijn voorkeur was Wellington maar als je Auckland eenmaal leert kennen dan zie je wat voor geweldige stad het is. Inmiddels is de liefde in 2020 omgeslagen naar Christchurch, een stad die constant verandert. Het is ook een stad waar je makkelijker werk en een woning kunt vinden, afhankelijk van je wensen en eisen natuurlijk.

  Geen saaiheid te bekennen op kantoor in NZ

  Met je visum kun je alle kanten op, seizoenswerk (fruitplukken, horeca of meer) maar ook professioneel werk in het verlengde van je opleiding. Voor mij werd het dat laatste, kantoorwerk dus. Maar dan wel voor een toffe reisorganisatie: International Exchange Programs (IEP), een organisatie die helaas in 2021, na de wereldwijde COVID-crisis, niet meer bestaat.

  Kerstfeest op het werk
  Kerstfeest op het werk: Martijn veranderde in Bill Clinton (waarom? gewoon omdat het kan)

  De organisatie barstte van de energie, de collega's waren avontuurlijk, internationaal en super-vriendelijk en de cultuur was open en dynamisch.

  Helemaal geen saaie kantooromgeving maar gewoon in korte broek en slippers (“jandals”) naar het werk. Heerlijk.

  Bijna elke vrijdag hadden we Friday Night Drinks, even lekker bijkletsen onder het genot van een wijntje, chips, kaas, crackers en heerlijke Nieuw-Zeelandse dips.

  Regelmatig was er een feestje of borrel voor de reiswereld, zodat de vrijmibo tot 's avonds laat doorging. Van Halloween party tot Ugly Jumper Party (zoek een zo lelijk mogelijk trui om te dragen), er ging geen gelegenheid voorbij om uit ons dak te gaan.

  Het Nieuw-Zeelandse motto: “work hard, play hard” was heel goed in deze organisatie terug te vinden. Veel lol maar ook keihard werken om ons in te zetten voor de working holiday-gangers.

  Friday Night Drinks
  Friday Night Drinks: werken en plezier gaan goed samen in NZ

  Verschillen tussen Kiwi's en Kaaskoppen

  Nederlanders staan wereldwijd bekend om het feit dat we er geen doekjes omwinden en dat we direct zijn, we zeggen waar het op staat. Herkenbaar? In Nieuw-Zeeland ga je het vast merken. Al vind je misschien wel dat je zo niet bent in Nederland, in NZ vinden ze al snel van wel.

  De Kiwi's zijn echt veel softer dan wij… Confrontaties houden ze niet zo van. Feedback wordt dan ook altijd gegeven door het in te pakken in dingen die wel goed gingen, zeg maar het sandwich-model (eerst iets goeds, dan het negatieve en afsluiten met iets positiefs).

  Verschil tussen Kiwi's en Nederlanders

  Het mooiste voorbeeld van het verschil tussen Europeanen en Kiwi's was wel die keer dat ik in een meeting zat met een aantal Nieuw-Zeelandse collega's en een bedrijf dat ons zijn diensten wilde verkopen. Eén van de vertegenwoordigers van dat bedrijf was van oorsprong Duits. Ik had dus een lekker gesprek van vraag en antwoord, die steeds snel heen en weer ging. Gewoon een gesprek zoals je ook in Nederland zou voeren. Na afloop zeiden mijn Nieuw-Zeelandse collega's tegen me: “jeetje het leek wel alsof jullie ruzie hadden” Hahaha, het was gewoon een goed gesprek tussen twee mensen die precies weten waar ze het over hebben.

  Dat geeft wel een beetje weer hoe het is om te werken in Nieuw-Zeeland. Ervaringen zoals ik ze heb meegemaakt, geen fantasie of opsmuk. Denk er wel aan dat natuurlijk niet elke organisatie in Nieuw-Zeeland zo is. Elke werkgever is weer anders.

  Of wil je als Digital Nomad aan de slag?

  Ook in Nieuw-Zeeland is het sinds COVID makkelijker om op afstand te werken. Net als in Nederland zijn bedrijven meer gewend aan het inhuren van tijdelijke of flexibele krachten. Ideaal voor working holiday-reizigers. Of als je van plan bent om als Digital Nomad aan de slag te gaan.

  Als reizende ZZP-er, kun je natuurlijk je eigen projecten of klanten “meenemen” om op afstand voor ze te werken. Of je gaat op flexibele werknemer aan de slag bij een Nieuw-Zeelands bedrijf. De mogelijkheden zijn er. Welke ga jij pakken?

  En jij? Deel je ervaringen met ons

  Heb jij bij het werken in Nieuw-Zeeland ervaringen als deze? Of juist hele andere? Deel hieronder wat jou opviel op het werk in Nieuw-Zeeland en help toekomstige reizigers zich voor te bereiden. Cheers.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven