Verander de regio van Google Play of koppel je smartphone los van Google

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Zodra je backpack of working holiday avontuur begonnen is, kun je tegen de raarste zaken aanlopen. Je wilt bijvoorbeeld de app van je Nieuw-Zeelandse bank downloaden en krijgt de melding dat deze app niet beschikbaar is in je regio. Gelukkig is het ook makkelijk op te lossen.

  Google Play Store - app niet beschikbaar
  Google Play Store denkt dat jij nog in Nederland bent

  Het feit dat jij met je telefoon in Nieuw-Zeeland – of waar dan ook ter wereld – staat, betekent niet dat de Google Play Store store dit ook zelf aanpast. Die denkt namelijk dat jij nog steeds in Nederland woont, dus zijn sommige regio-gebonden apps niet toegankelijk voor je. Je ziet dan de melding dat deze app niet verkrijgbaar is in jouw land.

  Toegang tot Google apps uit een andere regio

  Met onderstaande tips verander je heel makkelijk apps uit de Nieuw-Zeelandse Play Store van Google gebruiken en straks in Nederland heb je gewoon weer toegang tot de Nederlandse apps. Er zijn twee manieren om dit doel op een relatief makkelijke manier te bereiken.

  1. Zelf de regio van Google Play veranderen

  Als je graag bij Google blijft en alleen een snelle, simpele oplossing wilt dan kun je zelf de regio van Play aanpassen. Dit is goed te doen voor elk merk smartphone, zolang het maar Android is. In dit voorbeeld gaan we uit van een verandering van Google Play Store van Nederland naar Nieuw-Zeeland, maar het werkt net zo makkelijk voor andere landen.

  Dit stappenplan is enkele jaren geleden opgesteld en zoveel mogelijk aangepast naar dit jaar. Hebben we iets gemist of heeft Google iets veranderd, laat het ons weten via het commentaarveld onderaan het artikel. Wij zijn namelijk compleet los van Google via de eenvoud van de stappen in het tweede deel van dit artikel. Maar eerst deze oplossing voor het veranderen van de regio van Google Play.

  1. Verander het land in je Google Account, in de settings. Zet je thuisadres naar je Nieuw-Zeelandse post-/woonadres om. Dit kan één keer per jaar, daarna zit je er 365 dagen aan vast,
  2. Ga ook naar de betaalmethodes in je account en dus in Play en verwijder je Nederlandse creditkaart. Je dient elke betaalmethode te verwijderen die jou linkt aan Nederland.
  3. Voeg dan een nieuwe betaalmethode toe en gebruikt daarvoor je Nieuw-Zeelandse creditcard of Visa debit card. Deze laatste geeft elke Nieuw-Zeelandse bank tegenwoordig standaard uit als pinpas.
  4. Check ook in je Play-account je adresboek. Stel daar je standaardaflleveradres in met je Nieuw-Zeelandse adres.
  5. Check ook de rest van je Google account of daar nog ergens je Nederlandse adres instaat. Bijvoorbeeld in Google Maps waar je ook je thuis- en werkadres in kunt stellen. Ook je thuisadres heeft invloed op de regio van de Google Play Store.
  6. Daarna is het geregeld, al kan het soms enkele uren duren voor alles is omgezet en je toegang hebt tot Google Play apps uit je nieuwe regio.

  Dat is alles. Zo eenvoudig is het om de regio van Google Play Store te veranderen. Nu kun je al die apps downloaden waar je eerst met je Nederlandse Google account niet bij kon.

  NZ SIM-kaart in smartphone
  NZ SIM-kaart in je smartphone en je bent klaar voor Nieuw-Zeeland… En even de regio van Google Play veranderen!

  2. Smartphone geheel loskoppelen van Google

  Deze tip gaat verder dan even tijdelijk toegang krijgen tot de Google Play Store van een ander land omdat je op reis of working holiday bent. Deze tip is speciaal voor diegenen die hun smartphone geheel willen loskoppelen van Google, maar dan wel op een relatief eenvoudige wijze,

  We gaan hier geen discussie houden of Google nu brilant is of toch iets teveel toegang heeft tot onze data. Als je de keuze hebt gemaakt om los te willen komen van Google dan zijn dit de perfect tips voor je.

  Loskoppelen van Google op een makkelijke manier: CalyxOS

  CalyxOS is voor iedereen die meer privacy wil hebben en wil voorkomen dat bedrijven als Google toegang hebben tot je data, terwijl je nog wel Android als OS hebt en toegang tot alle populaire apps.

  Dit OS kan met name gebruikt worden op Google Pixel telefoons. Op de makkelijk manier dan, zonder dat je erg technisch hoeft te zijn. Hoe ironisch is het dat je  een Google telefoon gebruikt om je te ontkoppelen van Google.

  Het stappenplan van EconoAlchemist is zeer uitgebreid, makkelijk te lezen en goed te begrijpen. De foto's en video's in dat artikel geven je nog eens extra informatie. We zullen het hieronder even kort doorlopen met wat extra opmerkingen erbij. Een aantal dingen die wij merkten toen we deze de-Google techniek toepasten.

  1. Als eerste heb je dus een Google Pixel telefoon nodig. Praktisch elk model is bruikbaar. Vooral als je een Pixel 3 of een 4 gebruikt, kun je deze zeer voordelig op de kop tikken. Qua prestaties zijn deze smartphones nog steeds erg goed.
  2. Kies daarna de juiste versie van CalyxOS en doe voor de zekerheid de SHA256-check.
  3. Na het downloaden van de ‘device flasher' zul je als Windows-gebruiker een melding krijgen van Windows Security of je anti-virus tool. Deze vinden de installatie van dat programma niet zo leuk, dus die dien je even uit te zetten.
  4. Als Windows-gebruiker moet je ook zeker even je USB driver checken en updaten naar ‘MTP USB Driver'. Als je dit niet doet, zal de eerste stap van het flashen van je smartphone met CalyxOS niet lukken.
  5. Gebruik ook een goede USB-kabel voor het proces van het flashen van je smartphone. Dan verloopt het proces helemaal vlekkeloos.
  6. In de stap van het uploaden van CalyxOS naar je smartphone kun je aan het einde bij het opnieuw opstarten een melding krijgen dat er geen geschikt OS gevonden kon worden. Als je het proces nog een keer doet, van het begin af aan, zul je zien dat er ergens iets fout ging – bijvoorbeeld door een gare USB-kabel of -poort op je computer. Verwissel de kabel en/of steek ‘em in een andere USB-poort. Daarna gaat het proces vlekkeloos en start je smartphone op met CalyxOS als OS.

  Dit proces om een alternatief OS op je smartphone te krijgen om los te komen van Google, is prima te doen voor mensen met een basiskennis techniek. Het enige dat nodig is, is zelfvertrouwen dat je het echt zelf kunt doen, zonder je smartphone in een baksteen te veranderen.

  En mijn Android apps dan?

  Het mooie van CalyxOS is dat je kunt kiezen of je een alternatieve app store als F-Droid wilt gebruiken of toegang wilt hebben tot Google Play, maar dan wel op een anonieme manier zonder in te loggen op je Google account.

  Via Aurora Store kun je namelijk geheel anoniem aan Google Play apps komen. Je bent dan ook niet meer gebonden aan een bepaalde regio die Google bepaalt. Je hebt dan toegang tot alle apps uit de Play Store die je maar wilt, dus ook Nieuw-Zeelandse apps terwijl je nog in Nederland bent of Nederlandse apps als je in Nieuw-Zeeland bent. Regio-blokkades bestaan dan niet meer voor je in Google Play.

  Of laat het ont-Googlen doen via /e/

  De /e/ Foundation is een Franse organisatie die een ander alternatief OS aanbiedt voor iedereen die los wilt komen van Google. Deze kun je downloaden en zelf installeren, maar je kunt ook telefoons kopen waar zij het hele proces al voor je gedaan hebben.

  Het enige nadeel is de beperkte keuze aan smartphones: Fairphone of een Gigaset in het rijtje van gloednieuwe smartphones of een aantal gerefurbishde Samsung telefoons.

  Meer controle over je apps en data

  Of je nu alleen maar tijdelijk de regio van Google Play wilt veranderen of je smartphone compleet wilt loskoppelen van Google, met bovenstaande oplossingen kom je er. Heb je zelf nog tips of zijn er vragen, laat het gerust weten als commentaar hieronder.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven