Drie redenen om Oamaru te bezoeken: pinguïns, steampunk en speciaalbier

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Als je de kaart in je reisgids erbij pakt, zie je dat Oamaru een stadje is dat tussen Dunedin en Timaru ligt. We hebben het dus over de provincie Otago op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Voor velen is het niet meer dan een snelle tussenstop maar het is de moeite waard om er iets langer te blijven.

  Diverse bezoeken aan Oamaru kwamen enkele jaren gelezen in deze blogpost… En nu is dan de tijd om alles lekker op te frissen en meer leuke kanten van Oamaru te laten zien. Als je nu nog steeds denkt: “Oamaru? Really? Wat is daar nu te doen?”, dan is dat een teken dat je toch echt door moet lezen.

  Oamaru is de perfecte stop als je van Christchurch naar Dunedin (of vice versa) rijdt. Gewoon om koffie te drinken en door het stadje te wandelen of om er voordelig te overnachten. Een groot deel van de gebouwen is gemaakt van het lokaal te vinden ‘limestone' (kalksteen). In de buurt zijn pinguïn-kolonies te vinden maar in Oamaru zelf vind je ook Steampunk HQ. Oftewel de grootste verzameling van steampunk kunstwerken in Nieuw-Zeeland. Er zijn nog veel meer redenen om er wat langer te blijven, zoals ‘craft beer' oftewel heerlijk speciaalbier.

  Eerste indrukken van het Steampunk HQ museum [fotogallerij]

  Geen idee wat Steampunk is? Zoals Steampunk HQ zelf zegt op hun site: “Steampunk is a quirky and fun genre of science fiction that features steam-powered technology. It is often set in an alternate, futuristic version of 19th century Victorian England steam-powered devices – the ‘world gone mad’ as Victorian people may have imagined it.” Beter kan ik het zelf niet uitleggen.

  Zelfs als je nog nooit van steampunk gehoord hebt, is het zeer zeker de moeite waard om een stop te maken bij Steampunk HQ. Alleen het betreden van het gebouw en de ‘junk yard' is al tof. Voor de kosten hoef je het niet te laten: NZ$10 (nog steeds! De toegangsprijs is al die tijd niet veranderd). Kijk maar eens naar deze foto's van mijn laatste bezoek aan Steampunk HQ. Dat is toch mooi?

  Pinguïns spotten in Oamaru

  Oamaru is een ideale plek om van die schattige pinguïns te spotten. Je kunt gaan voor een betaalde sessie/tour, zoals Blue Penguin Colony, of kiezen voor een gratis kijksessie op Bushy Beach van Department of Conservation (DOC). Als je gaat voor de gratis optie om pinguins te zien in de buurt van Oamaru, houd je dan aub aan de regels: ga het strand niet op als dat niet mag, laat de pinguins met rust en geeft ze ruimte.

  Proeverijtje doen bij de speciaalbierbrouwerijen in Oamaru

  Het aantal brouwerijen in Oamaru neemt toe. Waar er eerst meer eentje zat, het kleinschalige CraftWork, zijn er nu meerdere brouwerijen te vinden. Goed nieuws voor de rondreizende fan van speciaalbier.

  CraftWork in Oamaru (Belgische bierstijlen)

  Mijn liefde voor speciaalbier is extra gegroeid in Nieuw-Zeeland. En dan met name door een brouwerij als Craftwork in Oamaru.

  Michael en Lee-Ann brouwen speciaalbier dat geïnspireerd op traditionele Belgische bieren maar een Nieuw-Zeelands tintje mee krijgen. Dat maakt dat het met recht speciaalbier te noemen is en niet zomaar bier. Om een aantal voorbeelden te noemen:

  • Good Lord is een pracht van een Tripel
  • Maar door deze daarna te ‘barrel agen' (wijn) en verder te brouwen wordt het de zeer smaakvolle Sacre Bleu (mooie gelagerde smaak, fruitig en een beetje gerookt).
  • Of hun Faux German waarbij de Tripel gemengt is met een van oorsprong Duitse wijn. Heerlijk.

  Check ook even mijn Untappd-profiel dan zie je welke CraftWork biertjes er nog meer zijn en lees je meer info over het smaakprofiel van elk.

  Speciaalbier proeven bij CraftWork
  Speciaalbier proeven bij CraftWork in Oamaru: Siege of Liège (saison)

   

  Lees het meer over Craftwork en hun filosofie m.b.t brouwen in dit artikel van Crafty Pint. En ben je in Oamaru, dan kun je sinds januari 2019 de 'tap / barrel room' bezoeken op Victorian Harbour Street in Oamaru (open van donderdag t/m zondag). Voor het eerst hebben de brouwers een publieke ruimte waar je kunt proeven, snacken en over het brouwproces kunt kletsen.

  Het bezoeken van de nieuwe taproom (“tasting room”) van CraftWork in Oamaru is zeer de moeite waard. Je kunt daar een gezellige en relaxte middag hebben onder het genot van een van hun door Belgie geinspireerde bieren gecombineerd met een kaasplankje van plaatselijke, kleinschalige kaasboeren. Aanrader, niet alleen om een regenachtige middag door te brengen.

  • Adres: 10 Harbour Street, Victorian Precinct, Oamaru in Nieuw-Zeeland
  • Openingstijden: zondag t/m donderdag van 13.00 tot 19.00 (vrijdag en zaterdag tot 20.00)
  • Meer info: zie de officiële website van Craftwork

  Je komt de bieren van Craftwork ook landelijk tegen bij de betere bierspeciaalwinkels of supermarkten. Bijvoorbeeld Liquorland in New Market, Auckland of FreshMarket in Christchurch. En natuurlijk bij de bekende Nieuw-Zeelandse online ‘craft beer' shops.

  Scott's Brewering Co – een hele andere bierbrouwerij in Oamaru

  Scott's zit om de hoek van CraftWork en is precies het tegenovergestelde van CraftWork. Scott's brouwt meer standaardstijlen bier en heeft een grotere en meer standaardbar/taproom in Oamaru. Niets mis mee, het is er leuk en gezellig, vooral op een zonnige dag omdat ze een groot terras hebben. Ook hier kun je een leuke en gezellige middag hebben onder het genot van een goed biertje.

  • Adres: Oamaru Waterfront,  1 Wansbeck St in Oamaru (Nieuw-Zeeland)
  • Openingstijden: 7 dagen per week van 11.00 tot 22.00 (sommige dagen gaan ze een uurtje eerder open of een uurtje later dicht)
  • Meer info: zie de officiële website van Scott's Brewing Co.

  Oamaru heeft meer te bieden dan alleen een snelle tussenstop

  Oamaru is klein maar fijn. Als je aan het roadtrippen bent op het Zuidereiland en je rijdt op SH1 tussen Christchurch en Dunedin, dan is de keuze vaak om even te stoppen in Timaru of Oamaru. Ook al is Timaru grote, Oamaru heeft meer te bieden, waardoor je er toffere dingen kunt doen en fijner je tijd kunt doorbrengen. En ja, er zijn ook supermarkten voor als je de etensvoorraad van je camper wilt aanvullen. Mijn keuzen is dan altijd om een stop te maken in Oamaru.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven