Alle feiten over zorgverzekering en uitschrijven bij werken in buitenland

123NZ

123NZ

123NZ

123NZ

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Op de vorige pagina vond je alle informatie over wat te doen met je Nederlandse zorgverzekering als je gaat werken in het buitenland. Hieronder hebben we nog wat info over wat er met je AOW in Nederland gebeurt. En worden er een aantal mythes behandeld die vaak online op fora en op Facebook te lezen zijn.

  Gevolgen voor AOW bij werken in het buitenland?

  De Algemene Ouderdomswet (of AOW) is niet iets waar je als jonge backpacker direct over nadenkt. Al zijn er enkelen die er wel aan denken. Voor hen even wat korte info. Elk jaar dat je in het buitenland werkt, krijg je later 2% minder AOW (zie ook deze info). Je kunt je hier tegen vrijwillig verzekeren via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hoe en wat lees je in deze PDF-brochure van de SVB.

  Mythes over verzekeren en werken in het buitenland

  Tot slot nog een aantal mythes of verhalen die online te vinden zijn. Deze lijst zal worden uitgebreid zodra er meer tegenstrijdige of onjuiste info de ronde doet. Wij doen namelijk alles voor 100% correcte en duidelijke info! Alles om deze lastig vragen nu eens en voor altijd beantwoord te hebben!

  Myhthe #1: verplicht om je zorgverzekering tijdens working holiday aan te houden

  Onjuist. Je bent verplicht om tijdens je working holiday een ‘extensive medical insurance' te hebben. Een verzekering waardoor je geen gebruik hoeft te maken van de medische voorzieningen in het land waar je heen gaat. En daar zijn lang-op-reisverzekeringen speciaal voor gemaakt. Je hebt dan dekking tijdens je reis, het werken en (bepaalde) actiesporten. Dit is niet alleen een eis bij het working holiday visum voor Nieuw-Zeeland, maar ook voor andere working holiday landen.

  Mythe #2: ik bepaal toch zelf of ik mijn zorgverzekering aanhoud

  Onjuist. Helaas heb je dit niet zelf in de hand. De overheid bepaalt of en wanneer je je dient uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen. En ook de regels van social zekerheid en zorgverzekering. Het is een kwestie van recht hebben op en helaas niet een keuze die jij zelf kan maken.

  Mythe #3: als ik het anders doe, merkt niemand het toch?

  Onjuist. De Basisregistratie Personen (BRP) is gekoppeld aan vele overheidssystemen. Ook zorgverzekeraars raadplegen deze info. Zij moeten immers controleren of iemand zijn plichten niet ontduikt.

  Maar het belangrijkste is, stel je zou nog kunnen doen alsof je in Nederland woont en je zorgverzekering aan kunnen houden. Als er iets gebeurt tijdens je working holiday, loop je tegen problemen aan. Als je namelijk officieel geen recht meer hebt op iets, dan ben je daarmee ook niet gedekt. Oftewel als jij het systeem voor de gek houdt em voor niets premie betaald, dan houd je eigenlijk jezelf voor de gek. Je (zorg)verzekering zal niet uitkeren als blijkt dat je er geen recht op had.

  3 1 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  12 Reacties
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Kathryn Lang
  Kathryn Lang
  Gast
  3 juli 2020 23:16

  Hey! Bedankt voor de info! Ik heb mijn zorgverzekeraar gebeld en zodra ik een baantje heb in Australië, moet ik contact met ze opnemen om mijn zorgverzekering stop te zetten (tot dan zien ze het alleen als reizen namelijk, niet werken). MAAR, ik ga sowieso meer dan 8 maanden weg, dus moet ik me uitschrijven bij de gemeente. Kan ik dan nog wel zorgtoeslag krijgen?

  Is er de mogelijkheid om me pas uit te schrijven bij de gemeente als ik in het buitenland ben en zeker weet dat ik 8 maanden weg blijf?

  Hoor graag of jullie me kunnen helpen!

  Casper
  Casper
  Gast
  3 juli 2020 23:13

  Dank voor het uitgebreide artikel! Echter… Ik ben momenteel met een WH-visum in NZ. Aan het begin van het jaar heb ik 4 maanden gewerkt als gids in de Glowwom Caves van Te Anau. Gebaseerd op zowel de info in dit artikel als de info op de site vd SVB zelf heb ik daarom mijn basiszorgverzekering in NL stopgezet. Echter kreeg ik een brief van het CAK waarin ze aangaven dat ik een officieel onderzoek aan moest vragen bij de SVB om te checken of ik nog verzekerd ben voor de Wlz (en dus verzekeringsplichtig ben in NL). Dat heb… Lees verder »

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  Casper
  3 juli 2020 23:13

  Dank voor de info en het aanvullen, Casper. Deze blogpost is oorspronkelijk gepubliceerd op in 2016 dus het staat op de lijst om opnieuw gecheckt en aangevuld/aangepast te worden. We nemem jouw info daar zeker in mee. Zeer goede input. Thanks.

  NinaRosa Juffermans
  NinaRosa Juffermans
  Gast
  8 december 2016 21:07

  Super handig artikel dit! Ik studeer nog en ik ben voor mijn stage van februari tot augustus in Australië geweest. Nu studeer ik een half jaar in België, van september tot februari. Daarna ga ik meteen door naar Nieuw-Zeeland. Ik ben on 2016 in totaal 10 maanden in het buitenland geweest, en in 2017 5 maanden. Had ik mij uit moeten schrijven bij de gemeente? Heb ik te veel zorgpremie betaald? En ik moest me nu wel gewoon inschrijving voor een zorgverzekering voor 2017, toch?

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  NinaRosa Juffermans
  8 december 2016 21:56

  Hi Nina… Thanks. Altijd goed om te horen als een artikel handig en tof is. Als je in 2016 meer dan 8 maanden in het buitenland hebt gewoond, dan had je je inderdaad uit moeten laten schrijven bij de gemeente (BRP). Echter of je wel of geen zorgverzekering mag aanhouden, hangt niet samen met die in- of uitschrijving. Reizen, studeren en stagelopen vormen een heel andere situatie dan werken in het buitenland. Vooral als het ook nog eens binnen Europa is, dan is alles makkelijker. 🙂 Lees deze info van het Zorginstituut maar eens: “Studeren en wonen in het buitenland.… Lees verder »

  NinaRosa Juffermans
  NinaRosa Juffermans
  Gast
  Gereageerd op  123NZ
  9 december 2016 09:31

  Hi, bedankt voor dit uitgebreide antwoord. Ik heb wel contact gehad met Wlz maar dat was omdat ik een bijbaantje had in de horeca. Ik weet niet meer wat het antwoord daarvan was. In Nieuw-Zeeland ga ik afstuderen, ik krijg wel een stagevergoeding, maar dat wordt verrekend met geld wat ik hen nog schuldig ben voor trips, dus dat wordt dan niet echt als salaris gezien. Dus wat ik nu heb gedaan, een zorgverzekering (met werelddekking) + een doorlopende reisverzekering voor 2017, is goed? En niet uitschrijven bij de gemeente? Is het erg dat ik in 2016 me niet had… Lees verder »

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  NinaRosa Juffermans
  9 december 2016 22:06

  Hi Nina… Klopt, stage of (af)studeren is inderdaad anders dan werken. Zorgverzekering + reisverzekering is zeker goede keuze, vooral als dat ook is wat je zorgverzekeraar en/of het SVB hebben aangeraden. Of het erg is dat je niet bent uitgeschreven terwijl het wel had gemoeten, kunnen we je helaas niet zeggen. Check dat anders even met de gemeente en leg je situatie uit (dat je het niet wist omdat toen de info onduidelijk was). Zij kunnen je dan antwoord / advies geven. Alvast veel plezier in Nieuw-Zeeland gewenst. Blijf ons blog checken https://www.123nz.nl/blog-werken-en-reizen-in-nieuw-zeeland/ voor handige en leuke tips voor dingen… Lees verder »

  M. Busch
  M. Busch
  Gast
  8 december 2016 09:45

  Hi guys, bedankt voor dit artikel! Ik heb een Australisch working holiday visum gehad en een half jaar gewerkt. Nu zit ik in Indonesië en keer vervolgens nog drie maanden terug naar Australië als tourist. Hoef ik over de gehele periode geen zorgverzekering in Nederland te hebben? Dat is voor mij nu het geval, maar mijn vriendin heeft het eerste half jaar braaf nog haar premie afgedragen. Wij zitten nu ook met de vraag of we na ons working holiday jaar (en dus als toerist) weer ons moeten aanmelden voor een zorgverzekering. Hopelijk hebben jullie antwoord op deze wederom lastige… Lees verder »

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  M. Busch
  8 december 2016 10:17

  Hi… No worries. Zoals je hebt gezien aan het artikel zijn we dol op het uitzoeken van kwesties en het beantwoorden van lastige vragen. 🙂 Gebaseerd op de info die wij hebben ontvangen van o.a. de zorgverzekeraars, is het geen aan/uit-systeem dat gehanteerd wordt. Oftewel als je gaat werken in het buitenland en daardoor niet meer binnen de WLZ valt en dus je zorgverzekering moet opzeggen, dan hoeft ie daarna niet ‘aan’ als je situatie verandert. Je hebt immers al een alternatieve zorgverzekering via een lang-op-reis-optie… Plus je hebt dan sowieso al geen band meer met NL. Pas als je… Lees verder »

  M. Busch
  M. Busch
  Gast
  Gereageerd op  123NZ
  11 december 2016 01:29

  Nice, we gaan even een mailtje sturen.. 🙂 hartelijk dank!

  ellen
  ellen
  Gast
  7 december 2016 23:37

  Even ter info. Ik heb mij uitgeschreven en heb een particuliere zorg en reisverzekering afgesloten bij Goudse, dit was goedkoper dan mijn Nederlandse zorgverzekering en een losse reisverzejeribg. Maar nu blijkt dat de zorgverzekeraar zorgplicht heeft onder de wet zorg en zekerheid (volgens mij was het deze) waardoor je zorgverzekering dus gewoon doorloopt, totdat je ergens gaat werken. Dus nu heb ik een dubbele verzekering.

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  ellen
  8 december 2016 00:06

  Hi Ellen… Uitschrijven en zorgverzekering wel/niet moeten opzeggen staan los van elkaar. Uitschrijven (bij de gemeente) is afhankelijk van hoe lang je in een jaar in het buitenland blijft. Wel of niet recht hebben op zorgverzekering hangt ervan af of je gaat werken of alleen maar gaat reizen… Als je gaat werken buiten Europa vervalt je recht op zorgverzekering. Als het alleen reizen is (voor een jaar) dan behoud je je zorgverzekering, zoals we ook in deze blogpost aangeven. Kijkende naar jouw situatie zou je 2 dingen kunnen doen: * Contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank en laten checken of… Lees verder »

  Scroll to Top