Als je je kampeertrip aan het plannen bent, zie je al direct hoeveel soorten campers er zijn in landen als Nieuw-Zeeland. Logisch eigenlijk want toerisme is belangrijk voor het land.
Laten we dus eens kijken naar de voor- en nadelen van elk type camper. Dan zie je meteen welke het beste past bij jouw reisplannen.
Welke camper is het handigst en meest voordelig?
Nieuw-Zeeland is echt een ideaal land voor een roadtrip en/of kampeertrip. Er zijn veel camperverhuurders, maar als je goed kijkt, zie je dat er eigenlijk maar een aantal verschillende soorten voertuigen zijn om te kamperen in Nieuw-Zeeland.
A. Compacte camper (auto, MPV of minivan)
Spaceships campervans is ooit begonnen met auto’s als de Toyota Estima om te bouwen tot superhandige camping auto’s waar je heerlijk met 2 personen in kunt slapen.
Inmiddels zijn er meerdere bedrijven die dit idee “geleend” hebben en hun eigen versie gemaakt hebben. Ze gebruiken bijna allemaal de Toyota Estima (ook wel bekend als de Previa of Tarago). De Estima is een robuuste en ruime auto (minivan) die al sinds 1990 door Toyota geproduceerd wordt. Het zijn auto’s die betrouwbaar en zuinig in gebruik zijn en vele honderduizenden kilometers mee kunnen.
Voordelen van een compacte camper
- Efficiënt en zuinig – Vanwege de ruimte kun je er goed in slapen, je spullen opbergen en zelfs koken. Deze campers zijn ook nog eens zuinig in gebruik omdat ze weinig benzine verbruiken.
- Rijden als een auto – Dit is echt een groot voordeel. Ze rijden als een gewone, luxe auto. Zelfs als je nog niet gewend bent aan het links rijden in Nieuw-Zeeland kun je er prima mee overweg.
- Compact – Omdat het eigenlijk net auto’s zijn, kun je er makkelijk heuvelachtige weggetjes mee rijden of steile, slingerende (gravel) weggetjes. Plekken waar je met een grote camper of motorhome niet kan of mag komen.
Nadelen van een compacte camper
Zijn er ook nadelen? Niets is perfect, dus die zijn er inderdaad. Deze kampeerwagens zijn niet ‘self contained’ en je kunt er maar met 2 personen in slapen. Er zijn modellen waar je met z’n vieren in kunt zitten, maar dan slapen er 2 buiten in een tentje.
De vraag is, wegen die (kleine) nadelen op tegen alle voordelen… Houd daarbij ook rekening met het allergrootste voordeel: deze campers zijn supervoordelig. De prijs is lager dan een busje of een grote motorhome en ze komen met alles erop en eraan. Check deze tarief-vergelijking en zie de verschillen in prijs en aanbiedingen tussen de diverse merken van deze campers. Of ga direct naar de voordeligste aanbieder waar je al een camper vanaf $19 per dag huurt.
B. Busje als camper

In Nieuw-Zeeland zie je het Toyota Hi-Ace busje vaak als camper rondrijden. Het rijdt net even anders dan bovenstaande compacte campers maar heeft naast de voordelen ook een aantal nadelen.
Voordelen van busjes als camper
- Een busje is hoger, waardoor je er zelfs in kunt staan (ja ik als persoon van 1.89m ook redelijk).
- Ze zijn ‘self-contained’ en hebben dus o.a. een aanrecht en stromend water.
Nadelen van zo’n busje
- Een busje is groter dan een auto dus niet voor iedereen makkelijk om mee te rijden. Vooral op de smalle en bochtige weggetjes naar alle unieke plekken in Nieuw-Zeeland kan het wat lastig zijn.
- Ze zijn minder veilig dan een auto of compacte camper omdat er geen kreukelzone is. Je zit direct met je neus op de voorruit, er is geen motorklep en motorblok voor je om de schok van een botsing op te vangen.
- Een busje als camper is duurder in gebruik. Ze hebben meer brandstof nodig. Je zult dan ook wat vaker aan de pomp staan.
Kijk eens naar deze vergelijking van de laagste tarieven van de verschillende verhuurders van deze kampeerbusjes.
C. Motorhome (grootste camper)
Motorhomes zijn die megagrote kampeerwagens waar alles op en aan zit, van volledige keuken tot badkamer met douche. Het zijn niet direct wagens waar je als backpacker mee op pad gaat. Het zijn echte familiewagens waar je met een groep vrienden of zelfs een hele familie mee kunt kamperen in Nieuw-Zeeland. Naast alle voordelen van ruimte zijn er zeker een aantal nadelen (voor backackers):
- Motorhomes zijn duurder om te huren en duurder in gebruik (meer brandstof nodig, vaak diesel).
- Je kunt er niet overal mee komen, gravelweggetjes en smalle weggetjes kun je wel vergeten.
Als je kijkt naar deze vergelijking van de tarieven voor motorhomes zie je direct wat het aanbod is en wie de voordeligste is.
Bespaarttip: maak je gehuurde camper goedkoper
Neem de goedkoopst basisverzekering die je verhuurder aanbiedt (vaak gratis want al inbegrepen). Het eigen risico van deze verzekering kun je afdekken met een losse en voordelige Eigen Risico Verzekering, zoals van Allianz. Deze dekt je eigen risico / waarborg tot €6000 voor slechts een paar euro per dag, zowel van je huurauto, huurmotor en gehuurde camper.
De beste camper is…????

De keuze is heel persoonlijk… Ik heb gereden in de compacte campers (Toyota Estima) maar ook in de busjes (Toyota Hi-Ace). Mijn favoriet is toch wel de compacte camper, vooral als je in je eentje of met z’n tweeën bent.
Je kunt er zoveel in kwijt, alles zit erop en eraan (kookgerei, spullen om te slapen, echt alles) en ze rijden zo makkelijk. Je zit net iets hoger dan in een normale auto dus je ziet alles goed. En vooral je mede-reiziger ziet alles prima want de ramen zijn groot.
Welke wagen je ook kiest om te gaan kamperen in Nieuw-Zeeland, het is handig om je voor te bereiden op het verkeer en de regels. Lees dus vooral ook onze tips om je voor te bereiden op het Nieuw-Zeelandse verkeer.
Waar en hoe ga je kamperen met je wagen?
In het eerste deel van deze blogpost zag je al hoeveel mooie en voordelige (zelfs gratis) campingsites er in Nieuw-Zeeland zijn. Daar hoeven we nu alleen nog maar aan toe te voegen info over wat ‘self-containment’ is, wat dat betekent voor je kampeertrip en waar je kunt wildkamperen in het land. Hiervoor ga je verder naar deel 3 van deze blogpost over kamperen in Nieuw-Zeeland.