Record Store Day in Auckland: op jacht naar toffe muziek

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Vinyl is niet langer nostalgie voor een handvol oudjes. De zwarte schijven zijn weer populair bij jong en oud. Inmiddels wordt de jaarlijkse feestdag Record Store Day wereldwijd gevierd. Dit jaar valt het op zaterdag 16 april en ga ik op jacht naar vinyl in Auckland.

  Dat vinyl aan een comeback bezig is, blijkt wel uit de cijfers. Muziek op vinyl draait (in de USA) meer omzet dan reclame-inkomsten bij gratis streaming-muziekdiensten ($416 vs $385 miljoen). In Nederland is de platenmarkt afgelopen jaar verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor (schatting: er zijn in 2015 zo'n 650.000 platen verkocht).

  Er zijn dus ook vast voldoende liefhebbers die op reis of tijdens hun working holiday ook graag wat vinyl willen scoren. Op Record Store Day 2016 neem ik jullie mee langs de beste plekken voor vinyl in Auckland. Ver hoeven we daarvoor niet te reizen want rondom het drukke Queen Street kom je al vier platenzaken tegen.

  Vinyl in Auckland

  Op de vraag “waar kun je goed muziek scoren in Auckland” was lang mijn antwoord: Real Groovy. Hun megazaak bovenaan Queen Street was lang het Mekka voor liefhebbers van elk genre muziek, elk soort muziekdrager, muziekmemorabilia en comics. Net zoals de filialen in Dunedin en Wellington.

  Tijden veranderen… Enkele jaren geleden ging het slecht met Real Groovy en zijn alle filialen, behalve Auckland, gesloten. En dit jaar hebben ze het megapand moeten verlaten vanwege de expansiedrift in Auckland.

  Volop keuze bij Real Groovy in Auckland
  Vinyl scoren bij Real Groovy

  Tegenwoordig zit Real Groovy aan de overkant (in Queen Street), in een voormalige kerk. Bovendien zijn er nu minstens 3 nieuwe muziekzaken die vinyl verkopen, geopend in hun omgeving. Business is booming. Op jacht dus naar het zwarte muzikale goud tijdens Record Store Day 2016 in Auckland.

  Southbound Record Shop (132 Symonds Street)

  Deze platenzaak wordt gerund door een echte muziek-/vinylliefhebber. Een echte oude rocker. De locatie aan Symonds Street is niet een plek met veel shoppende voorbijgangers. Men moet de moeite nemen om naar deze zaak gaan. Heb jij als echte vinyl-liefhebbber het ‘loosely translated' citaat in voorgaande zinnen herkent? (hint: John Cusack in beste film voor fans van vinyl).

  Southbound heeft een relatief klein assortiment, maar van hoge kwaliteit. Hier geen rijen met bakken afgetrapte platen waar je misschien iets leuks tussen vindt. Hier vind je bakken met platen vanaf NZ$10 in goede tot zeer goede staat.

  De eigenaar heeft goed uitgepakt met Record Store Day. Posters hingen dagen van tevoren in het centrum van Auckland. Er geldt 25% korting op alle tweedehands platen. Hij heeft alle speciale uitgaves ter ere van Record Store Day 2016 staan. En hij serveert goede koffie aan de klanten. De sfeer is erg goed en het is er dan ook behoorlijk druk op de vroege ochtend.

  Record Store Day bij Southbound Record Shop
  Goed begin van Record Store Day bij Southbound

  Hier scoor ik mijn eerste aanwinst van de dag, de speciale uitgave van Urban Dance Squad, de dubbbel-LP ‘Singles Collection'. Fantastisch dat deze uigave van het Nederlandse Music On Vinyl in de uithoek Nieuw-Zeeland te vinden is. Grootste verrassing bij de kassa is de 25% korting die stiekem ook van de nieuwste platen afgaat.

  Flying Out (80 Pitt Street)

  Deze platenzaak noemt zich “Independent NZ music store”. De winkel is kleiner dan Southbound met een kleiner en meer specialistisch assortiment. Dit is meer een tent voor hipsters, die naar muziek op vinyl zijn gaan luisteren omdat het hip is. Je vindt hier dus veel moderne muziek van kleine labels. Meer getingeltangel dan echte rock.

  Qua specials op Record Store Day vind je bij Flying Out veel onbekend materiaal. Zelfs ik met mijn jaren aan Nieuw-Zeelandse muziekervaring ken er weinig van. Er staan ook 4 bescheiden bakken met tweedehands platen. In één van deze bakken zit mijn volgende aanwinst: Neerlands Hoop Interieur voor NZ$6. Deze had ik al weken eerder gezien, maar nog geen zin gehad om ook daadwerkelijk te kopen. Vandaag gaat ie dus mee in de tas.

  Mocht je heimwee naar Nederland en Hollandse feestdagen hebben, Flying Out heeft ook nog een ouderwetse plaat met Sinterklaasliedjes (inclusief traditionele foto op de hoes) in het assortiment.

  Real Groovy (369 Queen Street)

  Zonder een bezoek aan Real Groovy is het geen echte Record Store Day. Real Groovy blijft een erg toffe zaak met veel tweedehands vinyl. Je moet alleen goed zoeken om de juweeltjes te vinden. Elk jaar treden er op Record Store Day allerlei lokale bands op en dit jaar staat er ook een food truck met stoere hamburgers voor de deur.

  Record Store Day special releases bij Real Groovy
  Redelijke keuze aan specials bij Real Groovy

  Toch zijn er wat minpuntjes op te merken betreffende hun aanpak van Record Store Day. Er staan weinig van de speciale RSD-uitgaves. Ik ben superblij dat ik de Urban Dance Squad uitgave al eerder kocht want hier staat deze niet. Ook is er geen speciale aanbieding of korting op vinyl. Het is meer ‘business as usual' maar dan met een optreden en een food truck voor de deur.

  Maar ik kan er nog wel een plaat van Snowy White scoren. En dat maakt Real Groovy zo leuk. Het is de ideale plek om regelmatig langs te gaan en te jagen. Tussen alle meuk kom je altijd wel iets tegen dat precies in je vinylcollectie past. Altijd iets onverwachts.

  Marbecks (34 Queen Street in Queens Arcade)

  De laatste stop op deze Record Store Day tour is onderaan Queen Street bij Marbecks. Deze zaak noemt zichzelf ‘New Zealand's leading music specialist (est. 1934)'. Hier vind je een mix van allerlei soorten muziek en van grote internationale artiesten tot lokaal Nieuw-Zeelands.

  Aanbiedingen bij Marbecks op Record Store Day
  Eindigen bij Marbecks op Record Store Day 2016

  Voor mij is het een net-niet-winkel die iedereen en alles wil bedienen en daardoor net niet heeft wat je zoekt. Je vindt er trouwens ook geen tweedehands platen, alleen gloednieuwe uitgaves.

  Er staan bakken met Record Store Day uitgaves, een deel uit het assortiment van dit jaar en een deel van de jaren ervoor. Ook hier geen Urban Dance Squad, waardoor ik nog blijer ben dat ik deze aan het begin van de dag al kocht. Wel hebben ze hier vandaag een speciale aanbieding: 20% korting op vinyl (behalve op de speciale RSD-uitgaves en reeds afgeprijsd).

  Marbecks is vandaag de enige platenzaak waar ik vandaag geen aankoop doe. Ook al is de heruitgave van het S/T album op LP met bonus 10″ ‘Blue Light Disco’ EP van Shihad hier wel het goedkoopst. Nieuw-Zeelandse rock die ik altijd later nog kan kopen.

  Een mooie Record Store Day in Auckland

  Deze feestdag voor fans van vinyl leeft goed in Auckland. In al deze platenzaken was het gezellig druk. Ik ben tevreden met mijn buit, waarin mijn Nederlandse roots goed te zien zijn.

  Buit op Record Store Day 2016
  Mijn buit op Record Store Day 2016

  Natuurlijk is de beste manier om Record Store Day te vieren en de lokale platenzaak te steunen, regelmatig bovenstaande platenwinkels te bezoeken. Maak van elke dag Record Store Day!

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven